Turism fără constrângeri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viziunea USL . Nou brand

Turism fără constrângeri

Eveniment 27 August 2011 / 00:00 2882 accesări

VIZIUNE Liderii USL au participat vineri la Mamaia la lansarea Programului USL pe Turism. Evenimentul, organizat la salonul Melody din staţiunea Mamaia, a reunit atât politicieni din cele trei partide, PSD, PNL şi PC, cât şi agenţi economici din turism şi reprezentanţi ai patronatelor din domeniu. Prezentarea a început cu o radiografie a turismului făcută de vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă. “Ca să putem vorbi despre un turism competitiv, trebuie să vorbim şi despre facilităţi pe care le poate face statul în acest sector. USL propune, în cadrul viziunii asupra turismului, înfiinţarea unui minister al Turismului şi adoptarea unei legi specifice, scutirea de impozit pentru investiţii noi în cluburi de turism, parcuri de distracţie şi turism balnear, crearea unui fond naţional de promovare a investiţiilor în domeniu. Cifrele obţinute în urma analizei ne arată că, deşi în ultimii trei ani sumele alocate pentru turism au crescut considerabil, acest sector nu a beneficiat de niciun ajutor. Am speranţa că, odată ajuns la putere, USL va reuşi să ducă turismul la o cotă de 10% din PIB, şi nu la 1,9 cum este acum”, a declarat Niţă.

UN NOU BRAND Şi pentru că programul USL pe turism s-a lansat la Mamaia, litoralul românesc a avut o secţiune aparte, primarul Constanţei Radu Mazăre fiind cel care a prezentat viziunea USL despre cum ar trebui să arate litoralul românesc. “Trebuie să vedem către ce nişe ne adresăm, ce avem de oferit. Hai să fim serioşi: nu avem o mare spectaculoasă. N-avem insule, n-avem peşti coloraţi, avem doar o bucăţică de mare. Trebuie să ieşim în faţă cu ceva ce alţii nu oferă, iar în Europa sunt foarte puţini care oferă un turism fără constrângeri, un turism cu reguli puţine. Sunt foarte puţine locurile în Europa în care te duci ca turist în club, petreci toată noaptea şi fumezi. Este o promovare pe un segment de turişti care vor să facă aşa ceva. Vorbim aici de ruşi, de cei din ţările arabe şi, de ce nu, de turci. Sunt foarte puţine locuri de agrement pe mare în care poţi face skijet fără permis. Să ieşim ca şi brand cu acest statut de turism fără constrângeri”, a declarat Radu Mazăre. El a precizat că strategia din turism trebuie să cuprindă şi un segment de promovare. “În urmă cu o săptămână am adus la Mamaia un eveniment, Mamaia Fashion 2011, care a fost urmărit în peste 200 de ţări. Este un excelent mod de promovare a turismului”, a spus Mazăre.

TURISMUL ŞI POLITICA La rândul lor, liderii celor trei partide din USL, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, au declarat că în domeniul turismului trebuie lăsaţi să lucreze cei care cunosc acest fenomen, şi că numai cu specialişti România poate deveni competitivă pe această piaţă. Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că actualul ministru al Turismului, Elena Udrea, este cireaşa de pe tortul incompetenţei în materie de turism. “Atunci când vorbeşti de turism e practic imposibil să nu vorbeşti de cea care, probabil, în mod voit, şi-a lipit imaginea de ceea ce înseamnă turismul românesc. Udrea promovează cu excelenţă un singur tip de turism: turismul electoral”, a spus Constantin. Preşedintele PNL a declarat: “Nu vreau să spun decât faptul că nu putem face cu adevărat politici serioase pentru dezvoltarea turismului decât corelate cu infrastructură, corelate cu siguranţă, corelate cu politică externă, corelate cu o bună sau, în orice caz, cu o altă imagine, mai atractivă a întregii ţări”.

FACILITĂŢI În privinţa măsurilor fiscale, USL propune scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de 3 ani pentru investiţii noi în cluburi de turism - hoteluri, spa, agrement, restaurante etc, scutirea de impozit pe profit pentru o perioadă de 3 ani pentru parcuri tematice, de distracţie şi echitaţie, scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de 5 ani pentru investiţii în turismul balnear.

De asemenea, viziunea USL promite folosirea schemelor de ajutor de stat de tip minimis pentru dezvoltarea unor structuri hoteliere în zone de interes naţional şi redeschiderea unor zone turistice noi, creşterea de 10 ori a taxelor şi impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate şi nefolosite sau răscumpărarea de către stat a structurilor hoteliere privatizate şi lăsate în paragină, modernizarea şi reprivatizarea lor, transformarea litoralului românesc în zonă cu statut special cu limită teritorială de 10 km pe uscat şi 10 km în largul mării. Acest statut se aplică şi regimului fiscal pentru cazinouri şi jocuri de noroc, facilităţi fiscale pentru operatorii de turism care obţin eticheta ecologică pentru pensiunile şi capacităţile de cazare pe care le deţin. De asemenea, USL propune şi bonus pe incoming, în funcţie de clasificarea unităţii de cazare, prin deduceri fiscale - sprijin pentru hotelurile sau agenţiile care aduc turişti străini. În ceea ce priveşte veniturile obţinute din taxa hotelieră vor fi distribuite astfel: 50% către primării, 50% către asociaţiile de promovare regionale sau către unitatea hotelieră pentru promovare.



12