Turismul de litoral, sabotat de infrastructură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turismul de litoral, sabotat de infrastructură

Justiție 24 Martie 2011 / 00:00 822 accesări

Pentru a se dezvolta şi a atrage un număr cât mai mare de turişti, atât din ţară cât şi din străinătate, turismul de litoral are nevoie, printre altele, de o infrastructură bine pusă la punct. Aceasta este una dintre concluziile simpozionului „Turismul pe litoralul românesc în contextul pieţei turistice europene” găzduit, ieri, de Pavilionul Expoziţional Constanţa. La manifestarea organizată de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa în parteneriat cu Asociaţia Litoral - Delta Dunării au participat, pe lângă reprezentanţii organizatorilor, şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale. „Scopul acestei întâlniri este de a oferi ocazia hotelierilor de pe litoral să stea faţă în faţă cu reprezentanţii Ministerului Turismului şi ai autorităţilor locale şi să găsească soluţii la nemulţumirile pe care le au cu privire la reglementările din domeniu”, a declarat preşedintele Asociaţiei Litoral, Corina Martin. Printre principalele probleme se numără, potrivit reprezentanţilor CCINA, infrastructura. „S-au început lucrările de reparare a podului de peste Canal de la Cernavodă, iar termenul de finalizare este de un an, în condiţiile în care construirea podului a durat, probabil, mai puţin”, a declarat preşedintele CCINA, Mihai Daraban. El a condamnat şi decizia Ministerului Transporturilor de a demara lucrările de reparare a podului din Agigea cu doar câteva săptămâni înaintea începerii sezonului estival. „În acelaşi timp, reparaţiile tronsonului de cale ferată par să se fi împotmolit pe ultima sută de metri. Infrastructura loveşte în turismul de pe litoral, sabotându-l”, a afirmat Daraban. O altă problemă ridicată de cei prezenţi a fost cea a atribuirii plajelor, care se face prea târziu, potrivit Corinei Martin. În fiecare toamnă, în cadrul Bursei Litoral, sunt achiziţionate ofertele turistice pentru sezonul următor. „În condiţiile în care licitaţiile se fac abia în primăvara anului următor, cu doar câteva săptămâni înainte de deschiderea oficială a noului sezon estival, în cadrul Bursei Litoral hotelierii sunt nevoiţi să mintă, promiţând acces gratuit turiştilor pe plajă”, a explicat preşedintele Asociaţiei Litoral.

PRIMII TURIŞTI, CÂINII VAGABONZI. În acest an, nu toţi hotelierii vor reuşi să-şi adjudece, în urma licitaţiilor organizate de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, bucăţica de plajă din faţa unităţii, un exemplu în acest sens fiind Hotelul Mamaia, deţinut de... Ministerul Turismului. În ceea ce-i priveşte pe hotelierii care au reuşit să câştige sectorul de plajă din faţa unităţii pe care o deţin, aceştia au fost nevoiţi să plătească, potrivit Corinei Martin, dublul sau chiar triplul sumei plătite anul trecut. Preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a declarat că a solicitat anularea licitaţiilor organizate de ABADL, cu atât mai mult cu cât în noua Lege a Turismului se prevede că plajele vor trece în administrarea autorităţilor locale, care le vor concesiona hotelierilor. De asemenea, hotelierii s-au arătat nemulţumiţi de prevederea Legii Turismului potrivit căreia unităţile de cazare şi nu numai trebuie să fie deschise pe toată perioada sezonului estival, mai exact, de la 1 mai până pe 30 octombrie, inclusiv. Nicolae Bucovală a declarat că nu poţi obliga toţi hotelierii să deschidă în acelaşi timp, în condiţiile în care numărul turiştilor nu justifică această măsură. „Cel mai indicat ar fi un grafic de eşalonare a unităţilor, prin care deschiderea să se facă etapizat. Am o unitatea hotelieră în sudul litoralului unde, la 1 Mai, primii turişti sunt o sută de câini maidanezi”, a spus preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia. Prezent la întâlnire, directorul general al Direcţiei Generale pentru Turism din cadrul ministerului de resort, Paul Mărăşoiu, a declarat că Legea Turismului se află în dezbatere în Parlament, unde vor putea fi corectate amendamentele care îi nemulţumesc pe hotelieri. „Toate acele elemente propuse de asociaţiile patronale ale hotelierilor, de asociaţiile agenţiilor de turism şi de autorităţile locale care au trecut de Guvern neimplementate vor putea fi adăugate actului legislativ pe durata dezbaterii acestuia în Parlament”, a declarat Paul Mărăşoiu.

TUI RĂMÂNE PE LITORAL. Reprezentantul TUI în România, Ciprian Popescu, a declarat că rămâne în vigoare colaborarea tour-operatorului german cu litoralul românesc. „Pentru acest sezon estival avem, deja, un nivel de ocupare la cursele către România de 60%. Problema pe care ne-am pus-o a fost: dacă vrem să ne extindem spre alte pieţe, unde ne putem dezvolta? Aici ne-am înţepenit”, a declarat Ciprian Popescu. Potrivit acestuia, colaborarea cu unităţile de pe litoral incluse în circuitul TUI nu pune nicio problemă, însă este nevoie de varietate în cazul unei extinderi. Mai exact, pentru ca turismul de pe litoral să poată atrage mai mulţi turişti străini, trebuie incluse mai multe unităţi hoteliere, mai multe staţiuni în circuitul TUI. „Staţiunea Mamaia este un obiectiv, dar nu este suficient. Trebuie dezvoltate şi staţiunile din sudul litoralului, trebuie oferită diversitate”, a explicat Ciprian Popescu. La capitolul diversitate, el a dat ca exemplu proiectul autorităţilor locale constănţene de a realiza o insulă artificială pe lacul Ovidiu, unde să se mute localurile destinate tinerilor, fiind realizată, astfel, o departajare a turismului familial de cel de divertisment.



12