Turismul de litoral, sufocat de fiscalitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noi reglementări

Turismul de litoral, sufocat de fiscalitate

Eveniment 20 Mai 2011 / 00:00 1035 accesări

Din biroul ministerial, fără să se consulte cu cei care într-adevăr lucrează în domeniu, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) au propus, iar Executivul a aprobat, o hotărâre privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism. Potrivit noului act normativ, care modifică o hotărâre similară din 2010, desfăşurarea activităţii în structuri de primire turistică neclasificate va fi sancţionată contravenţional cu amendă între 40.000 lei şi 50.000 lei, iar activitatea în structuri de primire turistică cu certificate de clasificare expirate va fi sancţionată contravenţional cu amendă între 20.000 lei şi 40.000 lei, faţă de amenda cuprinsă între 10.000 lei şi 20.000 lei aplicată până în prezent, pentru ambele situaţii. „Prin prevederile avute în vedere la modificare s-a dorit continuarea eforturilor de eliminare a desfăşurării activităţilor turistice „la negru”, făcându-se precizări explicite asupra unor obligaţii care incumbă operatorilor economici din domeniul turismului”, se arată într-un comunicat al MDRT. „Am observat că apar peste noapte tot felul de prevederi care ne pun la zid, fără ca noi să fim consultaţi, întrebaţi. Nu se discută! Hotelierii trebuie puşi la zid, nu ajutaţi”, a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, ca urmare a aprobării acestei hotărâri.

AMENZI DIN BUZUNARUL TURIŞTILOR. El a mai declarat că prevederile privind amendarea proprietarilor structurilor de cazare care nu sunt certificate este binevenită, însă trebuie revăzute prevederile privind sancţionarea unităţilor a căror clasificare a expirat. „Dacă astăzi mi-a expirat certificatul de clasificare şi mâine vine controlul ca să mă amendeze, nu este în regulă. Trebuie acordată o perioadă de graţie pentru întocmirea dosarului în vederea reclasificării”, a spus Nicolae Bucovală. De aceeaşi părere este şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) Regiunea Sud-Est, Cristian Bărhălescu, care a declarat că prevederile legii sunt binevenite atât timp cât controalele au ca scop prevenirea, consilierea şi abia apoi amendarea hotelierilor. „Trebuie spus, însă, că fiecare leu din amendă se reflectă în buzunarul turiştilor. În loc să investească în unităţi, aşa cum fac în fiecare an, hotelierii vor plăti amenzi. Sau vor majora tarifele, dacă vor face, totuşi, investiţii”, a adăugat Cristian Bărhălescu. Modificările aduse de Ministerul Turismului sunt cu atât mai greu de înţeles cu cât, în ultimii ani, programele de promovare realizate de agenţiile de turism constănţene, în colaborare cu hotelierii şi cu autorităţile publice locale pentru atragerea turiştilor pe litoralul românesc nu au beneficiat de sprijinul autorităţilor centrale, care au ştiut, însă, să pună piedici dezvoltării turismului de la malul mării.

PROMOVARE INEXISTENTĂ DE LA MINISTER. „Ni s-au promis bani pentru promovare, dar nu am primit nimic. Dacă Guvernul ar scădea preţul utilităţilor pentru hotelieri măcar la nivelul celor practicate în Bulgaria, atunci tarifele practicate pe litoral ar fi cu mult mai mici decât cele din Bulgaria. În acest an, vânzările au scăzut cu 60-70%. Avem mulţi membri care ne-au anunţat că se gândesc să-şi vândă afacerile de pe litoral pentru că funcţionează în pierdere”, a explicat preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia situaţia gravă a turismului de la malul mării. Din păcate, atât timp cât ministrul Turismului, Elena Udrea, nu va înţelege că strategia turistică a unui obiectiv nu poate fi gândită de la Bucureşti, ci este nevoie de părerea celor direct implicaţi, atât timp cât MDRT va continua să pună beţe în roate autorităţilor locale, oprindu-le din dezvoltarea staţiunilor de pe litoral, turismul de la malul mării va continua să se prăbuşească.



12