Turismul extinde limitele sezonului estival

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa Şcoala de vară

Turismul extinde limitele sezonului estival

Eveniment 28 Septembrie 2012 / 00:00 706 accesări

Odată cu venirea toamnei şi plecarea turiştilor, imaginea pe care o oferă staţiunile de la malul românesc al Mării Negre nu mai este ce a fost: străzi pustii, unităţi comerciale cu obloanele trase, hoteluri închise. Singura deosebire dintre acestea şi o aşezare fantomă o reprezintă prezenţa localnicilor şi cele câteva magazine care asigură alimentarea lor. Pentru a schimba această situaţie şi a transforma litoralul într-o destinaţie căutată de turişti în toată perioada anului, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, a demarat proiectul „Itinerarii şi evenimente inedite în Dobrogea”, cofinanţat din fonduri europene. În cadrul acestuia, ieri, la Constanţa, a debutat „Şcoala de vară”, care a adunat specialişti în Turism din întreaga ţară. „Prin această manifestare nu ne propunem să instruim participanţii, ci să identificăm, împreună, măsuri pentru prelungirea sezonului estival”, a declarat directorul general al Direcţiei de proiecte din cadrul CJC, Sevil Shhaideh. Şcoala de vară are ca scop organizarea de work-shopuri şi dezbateri pe diverse teme ce privesc activitatea de turism din judeţul Constanţa şi modalităţi de susţinere continuă a promovării produselor turistice specifice spaţiului constănţean. „În prezent, am ajuns la o situaţie de criză, când sezonul estival durează, în practică, doar o lună şi ceva, ceea ce obligă agenţii economici să majoreze tarifele, pentru a nu da faliment”, a spus, la rândul său, vicepreşedintele CJC, Cristian Darie.

MAMAIA, EXEMPLU DE DEZVOLTARE Darie a precizat că pentru dezvoltarea turismului nu este suficientă doar implicarea agenţilor economici, ci trebuie să existe o colaborare între aceştia, autorităţile locale şi Guvern. „Noi, ca autoritate locală, trebuie să ne ocupăm de crearea infrastructurii, a cărei dezvoltare atrage investiţii din partea agenţilor economici”, a spus vicepreşedintele CJC. Cel mai bun exemplu privind strânsa legătură între existenţa unei infrastructuri şi apariţia investitorilor îl reprezintă staţiunea Mamaia, care s-a transformat dintr-o „Cenuşăreasă” a litoralului, în cea mai aglomerată staţiune. „În urmă cu 12 ani Mamaia era uitată, toată lumea voia să meargă în Costineşti, Neptun. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a asfaltat drumurile, a asigurat iluminatul public, a udat spaţiile verzi şi a obligat agenţii economici să refacă faţadele (singurul aspect hotelier în care Primăria avea autoritatea să intervină). Refăcându-şi faţadele, mulţi hotelieri au început să investească şi în structura unităţilor de cazare, îmbunătăţindu-şi serviciile. Pe fondul acestor investiţii, Mamaia s-a dezvoltat, ajungând, în prezent, cea mai atractivă staţiune de pe litoral”, a mai spus vicepreşedintele Darie. El a adăugat că nu există localitate fără potenţial turistic, atât timp cât autorităţile locale înţeleg să se implice activ în dezvoltarea acestuia. La eveniment participă reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai marilor tour-operatori, ai centrelor de informare turistică din ţară şi ai celor mai mari agenţii de turism naţionale şi alţi factori implicaţi în fenomenul turistic românesc.

„Zonă liberă” pentru divertisment

Potrivit vicepreşedintelui CJC, Cristian Darie, o soluţie în prelungirea sezonului estival şi atragerea turiştilor români şi străini în Constanţa pentru toată durata anului, o reprezintă realizarea unei „zone libere”, pe o porţiune de 5-10 kilometri de la malul mării, unde să poată funcţiona, printre alte unităţi, şi cazinouri. „Este vorba de o zonă specială pentru un anume tip de activităţi, care în afara acestei „zone libere” nu ar fi permisă. În Franţa, de exemplu, o asemenea zonă există. Pentru litoral ar însemna folosirea capacităţii de cazare şi în afara sezonului estival”, a spus vicepreşedintele CJC. De asemenea, el a menţionat că în viitor, în localităţile de pe malul Deltei Dunării vor fi construite mici porturi turistice, care să uşureze accesul turiştilor cu barca în Deltă, să le ofere un loc în care să poată poposi, sau un loc în care să-şi adăpostească barca.



12