Turismul scapă Austria de criză (l)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viaţa altfel

Turismul scapă Austria de criză (l)

Monden 28 Mai 2012 / 00:00 374 accesări

O ISTORIE INEDITĂ “Tu felix Austria nube” este un slogan care de peste 500 de ani se încarcă cu semnificaţii şi reprezintă Austria, în ciuda tuturor schimbărilor. Au căzut imperii, s-au schimbat regimuri politice şi în continuare nu pare desuet. Totul a pornit de la o căsătorie, cea a Annei, ultima moştenitoare a caselor de Boemia şi Ungaria, care şi-a unit destinul cu arhiducele Ferdinand, în biserica parohială în stil baroc din Linz. Această nuntă i-a transformat pe habsburgi dintr-o familie de conţi elveţieni de mică importanţă în împăraţi ai Sfântului Imperiu Roman de naţiune germană şi într-una dintre cele mai importante dinastii din Europa. Odinioară inima puterii Imperiului Austro-Ungar, în urma Primului Război Mondial, Austria a rămas o micuţă republică de 83.855 de kilometri pătraţi. Anexarea sa de către Germania nazistă în 1938 şi ocupaţia Aliaţilor şi a sovieticilor în 1945 au ferit-o de mari distrugeri, iar apoi statutul său a rămas neclar aproape un deceniu. În cele din urmă, în 1955 i-a fost reconfirmată independenţa, a fost din nou interzisă unificarea cu Germania, iar o lege constituţională i-a proclamat neutralitatea perpetuă, condiţie pentru retragerea Armatei Roşii. Căderea comunismului şi destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 şi aderarea Austriei la UE în 1995 au alterat sensul conceptului de neutralitate, dar de această dată nicio mare putere nu a mai avea nicio obiecţie, deschizând şi drumul către intrarea ţării în Uniunea Economică şi Monetară a UE în 1999. Doar o nuntă poate aduce atât noroc şi circumstanţe atât de favorabile şi, aparent, auspiciile favorabile nu s-au epuizat încă... după cinci sute de ani.

O nuntă presupune organizare, cadouri şi atenţie pentru detalii, toate aspecte în jurul cărora statul şi-a orientat dezvoltarea ulterioară. Serviciile sunt cea mai importantă ramură economică, circa 69% din PIB, urmate de industrie cu 29,5% şi agricultură cu 1,5%. Austria a fost ferită deocamdată de criză, deşi şi-a pierdut ratingul impecabil AAA+ pentru că sistemul său bancar s-a extins prea mult în ţările din Europa de Est, de altfel cu care avea legături istorice asupra cărora a vrut să-şi păstreze influenţa. Deficitul naţional al Austriei a fost redus la 2,6% din PIB din 2011 şi are una dintre cele mai mici rate ale şomajului din Zona Euro, de 5,4%. Anul acesta, oficialii Trezoreriei austriece vor scoate la vânzare obligaţiuni şi bonduri de trezorerie despre care se estimează că vor însuma circa 20 - 24 de miliarde de euro, bani ce vor fi direcţionaţi către instrumentele de creditare. Aceste obligaţiuni vor fi răscumpărate în 2016, dată la care guvernanţii promit că vor fi echilibrat bugetul şi restabilit încrederea investitorilor. Austria se bucură de o economie de piaţă sănătoasă şi un nivel de viaţă ridicat, fiind expusă la criză doar din cauza sistemului său bancar care a investit sau a acordat credite în Europa Centrală şi de Est. După estimările din 2011, PIB-ul pe cap de locuitor s-a cifrat undeva peste 40.000 de euro.

DESTINAŢIE TURISTICĂ Calitatea vieţii este cel mai important aspect vizibil pentru oricine vizitează Austria. Sistemul medical al ţării este recunoscut în întreaga lume, adăugându-se reţeaua de drumuri şi uşurinţa deplasării cu sistemele publice de transport de cale ferată sau transport în comun. În cea mai recentă statistică a Organizaţiei Naţiunilor Unite a Turismului din 2007, Austria ocupa locul nouă în lume în ceea ce priveşte numărul de vizitatori, cu 20,8 milioane. În 2010, 16.169.935 de turişti non-rezidenţi s-au cazat în hotelurile şi pensiunile austriece, iar turismul aduce anual o contribuţie estimată la circa 19 miliarde de euro la PIB.

Taguri articol


12