Turismul vrea să plătească „taxă pe bacşiş“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mica şpagă devine implicită?

Turismul vrea să plătească „taxă pe bacşiş“

Eveniment 10 Aprilie 2014 / 00:00 723 accesări

O nouă întrebare tulbură apele şi aşa destul de neliniştite ale turismului românesc: a lăsa sau a nu lăsa bacşiş? Şi dacă „a lăsa bacşiş”, cum anume reglementăm asta? Incredibil, dar adevărat, operatorii din turism s-au gândit la modul serios ca una dintre modalităţile de a afla răspuns la această întrebare să fie următoarea: chelnerul îl va întreba pe client dacă şi cât vrea să lase bacşiş şi este de aşteptat ca acesta să şi răspundă. Dar să vă explicăm pe larg... Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au semnat un document pe care l-au transmis Ministerului pentru IMM şi Turism şi Autorităţii Naţionale pentru Turism şi în care solicită, printre altele, impozitarea cu 16% a bacşişului lăsat de clienţi în baruri, cafenele şi restaurante. „În turism, bacşişul este o sursă importantă de venit pentru chelneri, ospătari şi barmani. El indică şi cât de drăguţ este acel personal. Ţinând cont că se dă bacşiş în toate barurile şi restaurantele, şi se dă „la negru“, noi propunem ca acesta să fie impozitat cu 16%, aşa cum se impozitează veniturile personale“, a declarat preşedintele ANAT, Lucia Morariu. Suma stabilită de client ca fiind bacşiş să fie lăsată la latitudinea acestuia (slavă Domnului!), propun organizaţiile din turism, şi să fie introdusă pe nota de plată şi impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă. ANAT şi FPTR au transmis propunerea către autorităţile din turism, urmând ca acestea să o prezinte Guvernului. „Suma plătită de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obişnuit, cu TVA etc., iar propunerea noastră este ca bacşişul să fie taxat cu doar 16%. Astfel, dacă nota de plată este de 100 de lei, chelnerul îl va întreba pe client dacă şi cât vrea să lase bacşiş. Dacă acesta îi va spune că lasă, să zicem, 10 lei, aceşti 10 lei vor fi incluşi şi ei pe nota de plată. Diferenţa va fi că cei 100 de lei vor fi impozitaţi ca şi până acum, cu TVA plus alte taxe, în timp ce pentru cei 10 lei, reprezentând bacşişul, restaurantul va plăti doar impozitul de 16%. În acest fel, şi statul va câştiga ceva din acest bacşiş din care, până acum, nu obţinea nimic, pentru că este plătit la negru“, a explicat Morariu. Aceasta a adăugat că suma obţinută din impozitarea bacşişului ar putea fi folosită pentru investiţii în turism. „Este o măsură bună“, a declarat şi Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR, adăugând că încă se discută modalitatea de comunicare a bacşişului între client şi chelner.

Taguri articol


12