Scopul declarat al instalării sistemelor de supraveghere este de a se vedea dacă operatorii care au închiriat plajele menţin curăţenia. O altă misiune este de “a promova turismul de pe litoral”, chiar dacă se încalcă dreptul la intimitate, motiv pentru care pe nicio mare plajă din lume turiştii nu sînt spionaţi. Reprezentanţii Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral susţin însă contrariul, ceea ce ar însemna că “bubuie” Internetul de oameni care se „prăjesc” la soare, unii chiar în costumul lui Adam. Turiştii aflaţi pe litoral s-au declarat total nemulţumiţi de iniţiativa Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, considerînd că este o investiţie total nepotrivită, dar mai ales mult prea costisitoare pentru rezultatele obţinute. Mai mult, cei care au ceva de reclamat vor constata că telefonul Telverde, pus de DADL la dispoziţia turiştilor pentru reclamaţii, nu funcţionează.
Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) a pus, ieri, în funcţiune un sistem de monitorizare video pentru plajele Doina, Parc şi Lido din Mamaia şi plaja Modern din Constanţa. Ce poate constata un turist care ar trebui să vadă plajele în timp real pe pagina web,”www.waterct.ro”: că acestea nu funcţionează, că nu se vede decît o situaţie de ansamblu, că uneori se insistă asupra unui grup de persoane însă, în special, poate constata că urmăreşte doar ce vrea operatorul DADL să focalizeze. “Rolul acestui sistem este acela de a supraveghea în permanenţă starea plajelor de pe litoral şi de a verifica modul în care agenţii economici care au închiriat plajele îşi respectă obligaţiile contractuale privind curăţenia pe bucăţile de nisip. Sistemul de monitorizare video reprezintă o parte componenta a dispeceratului litoral, care este, practic, centrul care coordonează şi verifică toată activitatea de pe litoral. În cadrul acestui dispecerat se răspunde la numărul de telefon cu acces gratuit – Telverde Litoral – 0800 030 200, unde se preiau toate solicitarile şi reclamaţiile turiştilor, şi, tot aici, se centralizează rapoartele şi informările privind plajele litoralului românesc al Mării Negre”, se arată într-un comunicat al DADL semnat de purtătorul de cuvînt al instituţiei, Cătălin Anton. Pe sectoarele monitorizate am văzut că nu se... vede decît imaginea de ansamblu şi asta dacă te ajută conexiunea. Am văzut că nu se... văd cabinele de schimb şi grupurile sanitare, cu atît mai mult mizeria de pe plajă. Singura şansă este ca aceste cantităţi de gunoaie să fie industriale şi atunci vor fi văzute de cele patru camere care au costat în jur de 1,1 miliarde de lei vechi. “Revenind la camere, acestea pot avea şi un rol în promovarea turismului de pe litoral. În toate marile staţiuni turistice din lume există camere web cu imagini în timp real, în care este promovată plaja. Din păcate, plajele din ţara noastră nu au beneficiat pînă acum de astfel de imagini”, îşi dă cu părerea Cătălin Anton.
Turiştii critică iniţiativa inutilă şi costisitoare
Cum ajută turismul românesc cele patru sisteme video achiziţionate înaintea grupurilor sanitare sau a duşurilor considerate mai puţin utile, numai reprezentanţii DADL pot spune şi poate şi cei care au vîndut sistemele. În ceea ce priveşte marile staţiuni turistice din lume care au camere web, deşi nu sîntem aşa de plimbaţi prin lume, nu prea am văzut pe internet nici imagini din Florida (SUA), nici din Cancun (Mexic), Costa del Sole (Italia), nici din Antalia (Turcia) sau de la Nisipurile de aur (Bulgaria). “Nu este o idee bună să fim filmaţi ca la Big-Brother. Este o idee proastă şi cred că nu a ieşit decît din capul unui narcisist. Să-şi pună la el acasă şi nu pe plajă. Sînt de acord să se monitorizeze traficul cu sisteme video, să se amplaseze în pieţe, în instituţii publice, dar nu pe plajă unde omul se dezbracă şi rămîne în slip”, a declarat bucureşteanul Angel Mario Guguianu. Alţi turişti au salutat iniţiativa însă au criticat modul în care s-a gîndit acţiunea: “Trebuie să pună monitoare pe plajă că nu o să venim cu laptopul la noi. Şi să arate toate doamnele şi domnişoarele care fac topless”, a declarat Mircea Arnăutu din Giurgiu. “Numai nouă, românilor, ne pot veni astfel de idei, mai ales dacă e vorba despre firma unui prieten sau rude. Ce-i trebuia chelului? Tichie? Va trebui să aşteptăm mult ca să se facă ce trebuie cu banii noştri. În loc să fie aruncaţi pe prostii trebuia terminată autostrada ca să nu faci opt ore de la Bucureşti la Constanţa, plajele trebuia să aibă toate dotările şi facilităţile, sezlongurile să nu te aştepte înşirate ca sicriele, ci să existe un centru de închiriere de unde cine vrea să le ia bine, cine nu, nu”, a declarat bucureşteanul Alexandru Arcadie.
Unii au mărturisit că nu au ce face pentru că stau la hotelul din vecinătate pentru că altfel ar renunţa la plajele unde sînt... monitorizaţi. De altfel, şi secretarul de stat din Ministerul Mediului, Ana Lucia Varga a declarat, la scurt timp după achiziţionarea sistemului de monitorizare, că se va renunţa la el dacă nu este eficient sau va fi extins, chiar dacă încalcă dreptul la intimitate al turiştilor care vin la plajă. Acesta este şi motivul pentru care dispozitivele video LIPSESC de pe marile plaje. Iată că am avut şi o surpriză neplăcută cînd am încercat să accesăm acel Tel-Verde de pe anumite reţele de telefonie, atît mobilă cît şi fixă. Abonaţii unor operatori nu pot accesa numărul gratuit pentru că mesajul transmis este “număr incorect”. Cei care se află în situaţia de a semnala urgent o situaţie nedorită şi nu au operatorul de telefonie care trebuie, trebuie să se resemneze chiar dacă au fost jefuiţi pe una dintre plajele supravegheate cu camere video. Interesant va fi dacă pe casetele de supraveghere va figura momentul infracţiunii, dar, mai ales, dacă hoţul va putea fi identificat. În mod sigur, probabilitatea ca operatorul care ne arată pe Internet ce vrea el să fie pe “fază” şi să focalizeze pe infractor, este foarte mică: ca un grăunte de nisip pe plajele litoralului românesc. Amintim că DADL a achiziţionat echipamentul necesar acestui proiect de la firma constănţeană Data Net Servicii SRL, contra sumei de 110.000 lei noi, în baza unei prevederi legale care prevede că achiziţiile de pînă în 40.000 de euro se pot face prin selecţie de ofertă şi nu se impune organizarea unei licitaţii publice. Însă firma Data Net Servicii SRL nu şi-a depus bilanţul contabil pe ultimii patru ani la Registrul Comerţului şi este posibil ca acesta să ceară dizolvarea firmei, potrivit Legii nr. 31/1990 republicată.