Nu de puţine ori, imaginea ţării noastre a avut de suferit din cauza incidentelor cărora le-au căzut victime turiştii străini (furturi, tâlhării, agresiuni fizice sau verbale etc.), incidente care au fost relatate pe larg în presa străină şi care au făcut ca tot mai puţini cetăţeni străini să aleagă România ca destinaţie de vacanţă. Pentru ca siguranţa turiştilor să nu fie pusă în pericol, reprezentanţii Asociaţiei Litoral - Delta Dunării au semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ), în scopul asigurării unei mai bune colaborări între Jandarmerie şi operatorii de turism de pe litoral. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Litoral, Corina Martin: „Vrem ca turiştii, şi nu numai, să ştie că suntem preocupaţi să asigurăm prevenţia infracţiunilor, restabilirea ordinii (în cazul în care este nevoie) şi vrem un dialog direct cu reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control, tocmai pentru a putea atinge acest obiectiv. În cadrul protocolului, vor avea loc întâlniri lunare între reprezentanţii IJJ şi operatorii din turism, în cadrul cărora vor fi discutate problemele cu care se confruntă aceştia din urmă în domeniul siguranţei.
INFORMAŢI ÎN TIMP UTIL De asemenea, reprezentanţii IJJ vor fi informaţi, de către agenţii din turism, despre sosirea grupurilor mai mari de turişti pe litoral şi despre evenimentele organizate pe litoral, pentru a putea asigura paza participanţilor. „Dacă suntem informaţi din timp despre sosirea grupurilor mari de turişti şi despre evenimentele care au loc, ne putem organiza mult mai bine pentru a-i proteja pe participanţi. O mai bună comunicare duce, întotdeauna, la o mai bună colaborare”, a declarat inspectorul şef al IJJ, col. Costică Cojoc. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Litoral, protocolul încheiat cu IJJ este al doilea de acest fel, anul trecut, în mai, fiind semnat un document asemănător şi cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa. „Colaborarea cu IJJ, precum şi cea cu IPJ, încheiată anul trecut, reprezintă premiere pentru România. Ne dorim ca tot mai multe asociaţii de promovare turistică din ţară să ne urmeze exemplul”, a declarat preşedintele Asociaţiei Litoral, Corina Martin. În cadrul colaborării cu IJJ, în holurile hotelurilor din staţiunile constănţene vor fi distribuite pliante cu numerele de telefon la care turiştii pot suna în cazul în care sunt victimele sau chiar martorii unei infracţiuni. De asemenea, directorii hotelurilor vor avea la dispoziţie datele de contact ale reprezentanţilor IJJ la care trebuie să apeleze dacă oaspeţii lor sunt în pericol.
Un segment special al turismului constănţean care va beneficia de parteneriatul încheiat între IJJ şi Asociaţia Litoral este şi turismul de croazieră, care a adus, anul trecut, 32.000 de turişti străini la Constanţa, chiar dacă pentru o singură zi, cât a durat escala. Preşedintele Asociaţiei Litoral, Corina Martin, a declarat că aproape 50% din pasagerii navelor aleg să participe la excursiile de o zi organizate de agenţii de turism. Dacă până acum, autocarele cu pasageri care mergeau spre anumite obiective de interes turistic din oraş şi din judeţ erau însoţite doar de ghizi (care alături de şofer puteau face prea puţin pentru a-i proteja pe turişti), de acum înainte, în vizitele lor, turiştii străini vor beneficia şi de sprijinul jandarmilor. „În funcţie de destinaţia vizitată şi de riscul care există pentru producerea unor incidente, grupul de turişti va fi însoţit de un anume număr de jandarmi”, a declarat inspectorul şef al IJJ.