Peste 139.000 de turişti români au cheltuit aproximativ 18 milioane de euro în destinaţii din ţară în minivacanţa de Crăciun, potrivit unei analize realizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
"Un număr de peste 139.000 de români şi-au petrecut în acest an Crăciunul în diverse destinaţii din ţară, unde au cheltuit pe cazare, masă şi distracţie aproximativ 18 milioane de euro. Din calculele FPTR, cheltuiala medie a turiştilor care au preferat destinaţiile interne a fost de aproximativ 570 de lei pe sejur, doar pentru cazarea şi mesele incluse în pachetele turistice, în creştere cu 14% faţă de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul şi distracţia, au fost în medie, de 500 lei pe sejur, pentru fiecare turist", precizează FPTR într-un comunicat remis, miercuri, scrie agerpres.ro. Anul acesta, Crăciunul şi Revelionul sunt ultimele oportunităţi turistice pentru românii care deţin vouchere de vacanţă şi care expiră până la sfârşitul anului. Astfel, mai mulţi români au ales să petreacă sărbătorile în ţară, observându-se o creştere de 14% a numărului de turişti în destinaţii interne.
"Datorită faptului că, în acest an, Crăciunul a fost imediat după weekend şi Guvernul a acordat zile libere personalului bugetar, cererea a fost mai mare, cu atât mai mult cu cât mulţi români au profitat de primirea voucherelor de vacanţă şi au ales să-şi petreacă cele cinci zile libere departe de casă", a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv FPTR.
Majoritatea turiştilor au dorit să-şi petreacă sărbătoarea Crăciunului în mod tradiţional, cele mai solicitate structuri de cazare în această perioadă au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depăşit 90%, fiind cazaţi aproximativ 55.000 de turişti. Cele mai căutate destinaţii în mediu rural au fost Bran, Maramureş, Bucovina şi zona Sibiului, unde gazdele pensiunilor i-au întâmpinat pe turişti cu mâncare tradiţională şi obiceiuri româneşti.
Primirea colindătorilor în jurul focului de tabără, costumele populare, obiceiul tăierii porcului, excursiile cu sania au fost doar câteva din atracţiile acestor zone.
În privinţa tarifelor, acestea au variat între 350 şi 800 de lei/persoană, în funcţie de destinaţie şi preferinţele fiecărui turist.
Pe locul următor în topul preferinţelor au fost vacanţele în structurile de cazare din staţiunile balneare. Acestea au fost preferate de aproximativ 25.000 de turişti datorită gamei extinse de servicii, majoritatea optând pentru relaxarea la centrele spa sau la piscină. În ceea ce priveşte tarifele percepute, acestea au fost cuprinse între 500-750 lei de persoană pentru 3 zile, la un hotel de 3 stele.
În staţiunile montane au fost aşteptaţi de Crăciun aproximativ 24.000 de turişti. Pârtiile amenajate de pe Valea Prahovei şi din celelalte staţiuni montane au fost pregătite pentru schiorii şi amatorii de snowboard, precum şi pentru copiii dornici să se dea cu sania.
În aceasta zonă, tarifele s-au situat între 500 şi 900 de lei/persoană, în funcţie de gradul de confort, serviciile oferite şi numărul de zile de sejur.
Ca şi anul trecut au existat români care au ales să petreacă sărbătoarea Crăciunului în străinătate, în diferite destinaţii exotice, cu climă caldă, sau în city break-uri în ţările europene.
Cele mai căutate destinaţii din Europa au fost staţiunile de schi din Austria, Bulgaria, Elveţia sau Franţa, însă pe lângă sporturile de iarna, acestea au atras turişti şi prin Târgurile de Crăciun şi evenimentele cu tematică.
Ca destinaţii exotice, majoritatea românilor au ales Dubai, Egipt sau Maroc. Pentru astfel de vacanţe tarifele au început de la 500 de euro până la 3.000 de euro/persoană, în funcţie de cerinţele fiecărui turist.
Potrivit FPTR, datele sunt aproximative, au fost obţinute pe baza estimărilor furnizate de membrii Federaţiei şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.