Sezonul estival 2012 a „spălat păcatele” anilor trecuţi în ceea ce priveşte numărul de turişti veniţi pe litoral, după cum o dovedesc cifrele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Potrivit vicepreşedintelui FPTR, Dragoş Răducan, peste 1,5 milioane de turişti români au mers în această vară pe litoralul românesc şi au cheltuit aproape 270 de milioane de euro. Reprezentanţii FPTR estimează pentru acest sezon 3,6 milioane de înnoptări în structurile clasificate pe litoral. Cheltuiala medie a unui turist pe litoral a fost de 180-200 lei/zi, doar pentru cazare şi masă, adică în total 720 milioane lei (160 milioane de euro) lăsate de români doar în structurile clasificate. „Pe lângă aceştia, estimăm că turiştii cazaţi la negru au cheltuit cel puţin 500 milioane lei, respectiv 110 milioane euro”, a declarat Răducan. Astfel, suma cheltuită pe litoral de turiştii români cazaţi în structurile clasificate şi la negru se ridică la aproximativ 270 milioane de euro. La finalul sezonului estival 2012 se desprind, potrivit federaţiei, două concluzii importante: vremea caniculară i-a determinat pe români să meargă la mare şi, în plus, după trei ani de criză, aceştia au ajuns la un echilibru psihic şi financiar care le permite şi o vacanţă, dar în niciun caz una în străinătate. „Scăderea puterii de cumpărare a românilor din clasa de mijloc a făcut ca litoralul românesc să devină, pentru majoritatea acestora, principala destinaţie de vacanţă”, a mai declarat vicepreşedintele FPTR.
20% MAI MULŢI TURIŞTI Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din România, totodată şi al Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, Corina Martin, în sezonul 2012, numărul de turişti prezenţi pe litoral a fost cu peste 20% mai mare faţă de anul precedent. „Este cel mai bun sezon din ultimii patru ani. La acest lucru a contribuit atât creşterea numărului de turişti, cât şi creşterea duratei sezonului, care, anul acesta, a ajuns la patru luni şi jumătate, iar dacă vremea ţine cu noi, poate ajunge chiar la cinci luni”, a spus preşedintele ANAT.
În iulie 2012, peste un milion de turişti şi-au petrecut vacanţele în România, conform datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), nivelul fiind cel mai ridicat faţă de lunile similare din ultimii şase ani. „Am speranţa că nu este doar o întâmplare datorată perioadei de criză prin care trecem cu toţii. Cred că este deosebit de important să susţinem această tendinţă prin programe de dezvoltare complexe şi să promovăm inclusiv destinaţiile montane şi urbane, care pot să ofere satisfacţii turiştilor români şi străini”, a declarat secretarul de stat pentru turism în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Bărhălescu.