De anul viitor, turiştii care vor ajunge la Constanţa vor putea beneficia de pachete de servicii care vor include vizite cu barca pe mare pentru observarea delfinilor din Marea Neagră în mediul lor natural. Iniţiativa aparţine Societăţii de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin „Oceanic Club” şi ar putea reprezenta o alternativă durabilă de dezvoltare a turismului românesc. Proiectul cu ambiţii mari, ce beneficiază de fonduri europene, se numeşte „Dolphin watching - Delfini şi oameni” şi reprezintă o activitate extrem de populară în întreaga lume, generând venituri de miliarde de euro. Specialiştii „Oceanic Club” spun că proiectul a condus la schimbarea obiceiurilor, practicilor şi mentalităţii comunităţilor direct interesate de mediul costier marin, oferind în acelaşi timp şi beneficii materiale unor categorii sociale defavorizate - comunităţile pescăreşti. Reprezentanţii organizaţiei spun că au discutat cu o parte dintre pescarii din Constanţa şi aceştia sunt de acord să participe la proiect. Printre ei se numără şi Alexandru Bogdan. El a declarat că, printre pescarii sportivi, ideea este considerată strălucită. „Noi putem alterna activitatea de pescuit cu cea de turism. Sunt perioade când pur şi simplu pescuitul nu merge, iar proiectul ar aduce beneficii atât nouă, cât şi comunităţii”, a declarat pescarul care îşi desfăşoară activitatea în Portul Tomis. Unul dintre partenerii „Oceanic Club” este şi Asociaţia de Promovare Litoral - Delta Dunării. „Din punctul nostru de vedere, este o iniţiativă extraordinară. Cu siguranţă, este un pachet pe care turiştii îl caută în destinaţiile externe şi vor fi foarte încântaţi când vor descoperi că există aşa ceva şi pe litoralul românesc”, a declarat secretarul general al Asociaţiei, Denisa Ilinca. De asemenea, şi preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari, sprijină proiectul iniţiat de „Oceanic Club”.
ÎNCĂ NU S-AU STABILIT COSTURILE UNUI PACHET DE SERVICII „DOLPHIN WATCHING - DELFINI ŞI OAMENI“, ÎNSĂ ÎN GRECIA ELE ERAU CUPRINSE ÎNTRE 40 ŞI 200 DE EURO, PENTRU CĂ INCLUDEAU ŞI ALTE ACTIVITĂŢI SPECIFICE.
Iniţiativa a fost pusă pe hârtie şi urmează să fie implementată în sectorul sudic al litoralului românesc, în zona cuprinsă între Capul Midia şi Vama Veche. Directorul coordonator al „Oceanic Club”, Răzvan Popescu-Mirceni, a declarat că ideea implementării „Dolphin watching - Delfini şi oameni” este mai veche, însă specialiştii au aşteptat finalizarea unui alt mare proiect, derulat pe parcursul a cinci ani, ce a vizat monitorizarea delfinilor. Scopul era să se ştie cât mai multe despre delfini, pentru a se stabili concret ce trebuie şi ce nu trebuie să facă turiştii în prezenţa acestora. Potrivit medicului veterinar din cadrul „Oceanic Club”, Marius Palade, o regulă de bază pentru cei care aleg pachetul turistic „Dolphin watching” este ca, în momentul în care sunt în barcă aproape de delfini, să nu încerce să înoate alături de ei, pentru a nu le induce o stare de stres mamiferelor în arealul lor.
„Anul acesta, în zona golfului din dreptul capătului de linie de autobuze 102 au putut fi observaţi de foarte multe ori patru delfini care se jucau. După ora 16.00, ei erau un „deliciu” pentru cei de la ţărm. Erau foarte aproape, la 250 - 300 de metri depărtare”, a declarat Răzvan Popescu-Mirceni.