Turneul bucătarilor liderilor mondiali

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turneul bucătarilor liderilor mondiali

Monden 22 Iulie 2009 / 00:00 354 accesări

Într-o primă etapă a programului lor anual de întîlniri, bucătarii a 25 de preşedinţi, premieri şi regi ai lumii s-au întîlnit, luni, la Roma. Membrii exclusivistului Club de Chefs des Chefs, al maeştrilor bucătari ai liderilor lumii, vor călători prin Italia, cu opriri în Assisi, Florenţa şi Modena, pentru a mînca, a învăţa şi a lua notiţe despre cum să aducă elemente din bucătăria italiană pe mesele şefilor de state din lume. Gazdele acestui eveniment din 2009 sînt Fabrizio Boca şi Massimo Sprega, cei doi maeştri bucătari ai preşedintelui italian, Giorgio Napolitano, care sînt de părere că un bun bucătar îşi dovedeşte talentul prin reţete cît mai simple. Astfel, sosul folosit la prepararea spaghetti al pomodoro, pentru preşedintele italian, se obţine din tomate proaspete lăsate în apă clocotită, timp de zece secunde, înainte de a fi scoase pe un platou cu apă rece şi gheaţă. După ce sînt curăţate de pieliţă şi de seminţe, pulpa roşiilor este călită în ulei de măsline, cu usturoi şi cîteva frunze de busuioc, fără să se adauge zahăr sau sare. Deşi felurile de mîncare favorite ale liderilor mondiali reprezintă secrete de stat, bucătarii pot să vorbească totuşi despre unele preferinţele culinare ale acestora.

Printre bucătarii care participă la acest turneu italian se numără şi Bernard Vaussion, cel care a gătit pentru ultimii cinci preşedinţi francezi la Palatul Elysées. Acesta a declarat că Nicolas Sarkozy şi soţia lui, Carla Bruni-Sarkozy, preferă felurile de mîncare simple şi uşoare, precum puiul fript, iar fostul top model, născută în Italia, îşi respectă originile, preferînd bucătăria mediteraneană. Christian Garcia, preşedintele Club de Chefs des Chefs, care lucrează ca bucătar principal al prinţului Albert al II-lea de Monaco, a dezvăluit că acesta este un estet în bucătărie, preferînd peştele proaspăt pescuit de pe Riviera franceză, în special bibanul, servit alături de sufleu de lăptuci, de fructe şi legume de sezon, culese din grădinile din jurul palatului de vară regal. În Rusia, bucătarul Jerome Rigaud de la Kremlin a declarat că se simte inspirat mai degrabă de bucătăria europeană decît de cea mediteraneană, deoarece să găteşti paste pentru 300-400 de invitaţi nu este deloc prea uşor. Ulrich Kerz, bucătarul cancelarului german, Angela Merkel, a declarat că găteşte de puţine ori preparate italiene, concentrîndu-se mai mult pe reţetele şi produsele din bucătăria germană.

Taguri articol


12