Preşedintele SUA a ajuns, ieri, în Egipt, într-o escală de numai trei ore la Sharm el-Sheikh, pentru o întîlnire cu omologul său egiptean, Hosni Mubarak. Această vizită a încheiat turneul de opt zile al preşedintelui american în Orientul Mijlociu. Bush a dorit, prin această ultimă vizită, să recupereze terenul pierdut în ultimul timp în relaţiile cu egiptenii, consideră analiştii BBC. Răceala dintre cele două state a fost cauzată de eşecul Egiptului de a securiza graniţa cu Fîşia Gaza. Casa Albă îşi propune de această dată să smulgă din partea Egiptului o promisiune fermă de suport în rezolvarea conflictului israeliano-palestinian. Asta înseamnă, în primul rînd, stoparea traficului cu arme de la graniţa Egiptului cu Fîşia Gaza. Luna trecută, Congresul american a tăiat 100 de milioane de dolari din fondurile anuale de ajutor militar pentru Egipt, tocmai din cauza ineficienţei autorităţilor de la Cairo de a stopa traficul cu arme din teritoriile palestinene.
Liderul de la Casa Albă a venit în regiune cu proiecte ambiţioase, dar nu a reuşit să fie suficient de convingător cu liderii ceva mai sceptici. Bush şi-a început turneul cu o vizită în Israel şi teritoriile palestiniene, pentru a încerca să obţină încheierea unui acord de pace. Deşi s-a declarat împotriva datelor-limită, a fixat, totuşi, un termen pentru aceste negocieri: 12 luni. Incidentele de marţi din Gaza, unde aproape 20 de palestinieni au fost uicişi în urma unor incursiuni israeliene, nu sînt însă de bun augur. În a doua parte a turneului, Bush a vrut să obţină ajutorul ţărilor arabe din Golf pentru contracararea a ceea ce el numeşte “ameninţarea iraniană”. George W. Bush a părăsit capitala saudită fără să-i fi convins pe liderii locali că trebuie să îl susţină. Pe fondul temerilor cauzate de starea economiei americane, ameninţată de recesiune, Bush le-a cerut saudiţilor şi altor ţări producătoare de petrol să îşi sporească producţia pentru a limita creşterea preţului barilului de petrol. Saudiţii, primii exportatori mondiali de petrol, au răspuns politicos, dar fără să facă vreun angajament ferm.
Decis să-i liniştească pe liderii arabi, care se tem de un nou război american în regiune, preşedintele SUA şi-a afirmat dorinţa de a epuiza toate soluţiile diplomatice în criza iraniană. Însă incidentul din strîmtoarea Ormuz dintre vase americane şi iraniene, survenit cu trei zile înainte de începutul turneului, l-a determinat să reia retorica războinică, ceea ce nu a fost pe placul interlocutorilor săi, puţin dispuşi să-şi facă din Iran un duşman pe faţă. În concluzie, a fost un turneu lipsit de strălucire şi de rezultate palpabile.