Unul dintre cele mai importante puncte de interes turistic din Italia nu mai este în pericol de a se prăbuşi, după ce o echipă de ingineri a reuşit să stabilizeze structura acestuia pentru prima dată în ultimii 800 de ani. Proiectul de stabilizare a Turnului din Pisa a costat 26 de milioane de euro, iar şeful echipei de ingineri care a lucrat la consolidarea acestuia susţine că monumentul nu se va mai mişca timp de cel puţin 200 de ani.
Proiectul de stabilizare a durat zece ani şi a implicat extragerea a aproximativ 70 de tone de pămînt din partea nordică a monumentului pentru a-l îndrepta. Turnul a continuat să se clatine şi după terminarea lucrărilor. Şapte ani mai tîrziu, specialiştii au făcut măsurători şi au aflat că, după ce şi-a corectat unghiul de înclinare cu 48 de centimetri, turnul a încetat să se mai mişte.
Construcţia Turnului din Pisa a început în anul 1173. Monumentul a fost proiectat să stea vertical, însă, din cauza calităţii proaste a solului, fundaţia a început să se scufunde chiar în timpul construcţiei, provocînd inclinarea turnului spre sud. În 2007, clopotniţa din Suurhusen, un sătuc fără istorie din nordul Germaniei, a căpătat notorietate internaţională după ce a intrat în Cartea Recordurilor pentru că este mai înclinată decît Turnul din Pisa.