Turnul din Pisa, Italia, şi-a redus gradul de înclinare, reuşind să recupereze, în ultimii 17 ani, 4 centimetri, fără nici un fel de intervenţie din partea oamenilor, au confirmat experţii din grupul care monitorizează celebrul monument, informează lesechos.fr.
Construcţia Turnului din Pisa a început în 1173. Înalt de 55,86 metri, cu o grosime a zidului la bază de 4,09 metri şi o greutate estimată la 14.500 de tone, turnul a fost proiectat să stea vertical, însă, din cauza calităţii proaste a solului, fundaţia a început să se scufunde chiar în timpul construcţiei, provocând inclinarea turnului spre sud.
Potrivit unui raport publicat recent de grupul de control şi monitorizare, turnul a recuperat, fără nici un fel de intervenţie din partea omului, între 2001 şi 2018, aproximativ 4 centimetri din gradul de înclinare. Reducerea poate fi considerată lipsită de importanţă de unii, dar reprezintă o veste bună pentru specialişti, care au început să supravegheze monumentul din 2001, când acesta a fost redeschis publicului.
Cel mai mare progres s-a înregistrat în cursul unei perioade de reabilitare care a început în 1992 şi s-a încheiat în 2001, timp în care gradul de înclinare a fost corectat cu 41 de centimetri. Prima intervenţie de reabilitare, condusă de profesorul Michele Jamiolkowski, a constat în încercuirea primului etaj cu cabluri de oţel, aceasta fiind o structură de consolidare temporară. Au urmat mai multe intervenţii, de data aceasta sub pământ, de unde blocurile de piatră conglomerată, vechi de 150 de ani, au fost extrase. Aceste bucăţi au fost înlocuite cu grinzi şi beton armat.
În ianuarie 1999 a fost realizată intervenţia finală de stabilizare a monumentului. Pământul de sub turn a fost extras şi eliminat, forţând monumentul să îşi reducă din înclinare.