Turnură neaşteptată în conflictul din Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sute de opozanţi sirieni depun armele, pentru a beneficia de amnistie

Turnură neaşteptată în conflictul din Siria

Externe 26 Iulie 2013 / 00:00 508 accesări

O turnură neaşteptată a survenit în conflictul din Siria: mai multe sute de combatanţi ai opoziţiei au depus armele, pentru a beneficia de amnistia din partea autorităţilor. În opinia experţilor, două motive ar sta la baza renunţării la arme de către opozanţi: întărirea islamiştilor radicali, de care se tem sirienii moderaţi, şi seria de victorii ale armatei guvernamentale, care a reluat iniţiativa pe unele fronturi. Autorul amnistiei pentru foştii combatanţi ai opoziţiei este ministrul sirian al Reconcilierii Naţionale, Ali Haydar, un moderat din echipa preşedintelui. Haydar a promis că opozanţii care depun armele nu vor fi judecaţi şi vor putea reveni la casele lor, pentru a-şi relua viaţa obişnuită. Potrivit cotidianului britanic „The Telegraph”, 180 de foşti poliţişti au profitat recent de această propunere. Ei intraseră în rândurile opoziţiei, dar au decis să înceteze lupta şi să se întoarcă în regiunile controlate de trupele guvernamentale. Autorităţile au afirmat că cetăţenii respectivi, care nu se fac vinovaţi de crime de război şi nu s-au asociat mişcărilor extremiste, vor putea să se integreze în poliţie.

Experţii consideră că este prea devreme să se spună că opozanţii au schimbat total macazul. Cele câteva sute de opozanţi care au depus armele nu reprezintă decât o parte infimă a forţelor opoziţiei, evaluate a fi între 50.000 şi 100.000 de oameni. Acesta este însă un precedent important din punct de vedere al propagandei şi al psihologiei. Dacă reintegrarea opozanţilor întorşi de pe front va fi un succes, atunci mii de alţi combatanţi ar putea să le urmeze exemplul, ţinând seama îndeosebi de ultimele succese ale armatei guvernamentale şi de afluxul important în Siria de jihadişti din alte ţări islamice. Mulţi sirieni care au început să lupte împotriva lui Bashar al-Assad sub sloganuri democratice, nu islamiste, se tem ca nu cumva conflictul să degenereze într-un război religios între sunniţi şi şiiţi. Contrar trupelor al-Qaida, care introduc Sharia în teritoriile controlate, regimul lui Bashar al-Assad, sever, dar laic, pare să fie un rău mai mic.

LIPSĂ DE SINCERITATE Regimul de la Damasc a denunţat, ieri, „poziţia lipsită de sinceritate a SUA faţă de conflictul din Siria”, acuzând Washingtonul că furnizează armament insurgenţilor, deşi pledează pentru soluţionarea pe cale politică a crizei. SUA şi Rusia propun organizarea unei conferinţe la Geneva, în încercarea de stimulare a negocierilor între regimul Bashar al-Assad şi insurgenţi. În iunie, SUA au anunţat că analizau posibilitatea acordării unui sprijin militar direct consiliului suprem al rebeliunii siriene. Siria se confruntă din martie 2011 cu revolte reprimate violent şi un conflict armat între forţele insurgente ale opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului a-Assad, soldate, potrivit estimărilor ONU, cu cel puţin 95.000 de morţi. Peste 2.000 de persoane au fost ucise în conflictul din Siria, de la începutul Ramadanului, la 10 iulie, în majoritate rebeli şi membri ai forţelor regimului.

Taguri articol


12