Cetăţenii cu drept de vot francezi urmau să confirme, ieri, în al doilea tur al alegerilor regionale, o covârşitoare înfrângere a majorităţii de dreapta a preşedintelui Nicolas Sarkozy, alimentând speculaţiile privind o viitoare remaniere ministerială. Primele evaluări, la prânz, arătau o participare mai mare a alegătorilor decât duminica trecută, la primul tur de scrutin. Potrivit Ministerului de Interne, gradul de participare se ridica la 18,57% la ora 11.00 GMT faţă de 16,07% săptămâna trecută. Duminica trecută, nivelul ridicat de absenteism de 53% a fost una dintre trăsăturile majore ale scrutinului.
Oficialii de dreapta au afirmat că tabăra lor a suferit de pe urma slabei mobilizări a alegătorilor săi. Devansată foarte mult în primul tur de scrutin, dreapta încearcă să evite o înfrângere totală, adică o victorie a stângii în cele 22 de regiuni ale Franţei metropolitane, în afara departamentelor de peste mări. Stânga, care controlează deja 20 de regiuni, speră să obţină victoria în Corsica, în timp ce Alsacia, bastionul tradiţional al dreptei, urma să fie extrem de disputată. Dacă dreapta ar pierde în Alsacia, înfrângerea l-ar pune pe Sarkozy într-o situaţie de derută, după ce acesta a fost deja somat de tabăra sa să reacţioneze energic. Presa speculează în ultimele zile în legătură cu o viitoare remaniere ministerială şi cu amploarea acesteia. Înainte de primul tur al alegerilor, preşedintele francez a declarat că scrutinul regional nu va avea consecinţe naţionale. Ieri, acesta s-a prezentat la vot alături de soţia sa, Carla Bruni-Sarkozy, apărând surâzător, dar nu a făcut niciun comentariu.
Aceste alegeri regionale sunt organizate la mijlocul mandatului lui Nicolas Sarkozy şi îi relansează pe socialişti şi pe liderul lor, Martine Aubry, în vederea alegerilor prezidenţiale din 2012. Francezii îşi aleg oficialii regionali după o procedură electorală complicată. Este vorba despre un vot proporţional pe liste, oferind un plus de mandate câştigătorului şi permiţând fuziuni de liste între cele două tururi. În primul tur de scrutin, partidul de dreapta UMP şi aliaţii săi au întrunit 26% au fost devansaţi de socialişti cu 29%, care s-au aliat în al doilea tur cu ecologiştii partidului Europa-Ecologie, care au obţinut 12% din voturi şi cu stânga radicală cu 6%. Partidul de extremă dreapta Frontul Naţional, al lui Jean-Marie Le Pen, a obţinut peste 11% din voturi şi s-a putut menţine în cel de-al doilea tur de scrutin în 12 regiuni franceze. În pofida acestui raport de forţe zdrobitor la nivel naţional, stânga ar putea înregistra însă pierderi în departamentele de peste mări. aceasta controlează în prezent cele patru regiuni de peste mări, dar rezultatele din Guyana în America de Sud şi Reunion în Oceanul Indian sunt foarte incerte.