Brazilienii au fost chemați ieri să își aleagă noul șef de stat, în al doilea tur de scrutin, dintre actuala președintă Dilma Rousseff, favorită, şi opozantul social-democrat Aecio Neves, după campania cea mai dramatică, strânsă şi virulentă din istoria recentă a ţării. Aceste alegeri sunt considerate un plebiscit în privinţa celor 12 ani de guvernare a Partidului Muncitorilor (PT), în timpul căreia gigantul emergent din America Latină a cunoscut profunde schimbări economice şi sociale.
Aleasă în 2010, în euforia sfârşitului epocii de aur a preşedinţiei mentorului său Inacio Lula da Silva (2003-2010), Dilma Rousseff a moştenit o creştere de 7,5%. Prima femeie preşedinte în cea mai mare ţară din America Latină a multiplicat programele sociale de care beneficiază un sfert din cei 202 milioane de brazilieni, ceea ce îi aduce o susţinere largă în păturile populare şi în regiunile sărace din nord-est. În timpul PT, 40 de milioane de brazilieni au fost scoşi din sărăcie şi s-au alăturat unei clase mijlocii care a devenit majoritară. Flagelul foametei a fost eradicat. Dar Dilma Rousseff, în vârstă de 66 de ani, s-a confruntat şi cu probleme: economia în plină pierdere de viteză, revendicările unei clase medii a cărei ascensiune socială s-a estompat, scandaluri de corupţie care au umbrit imaginea PT. Salvată de o rată a şomajului foarte scăzută (5%), bilanţul său economic este slab: patru ani de creştere încetinită până la intrarea în recesiune a celei de-a şaptea economii mondiale, o inflaţie care dă semne de creştere (6,75%), finanţe publice în scădere şi un intervenţionism foarte criticat.
Candidatul Partidului Social Democrat Brazilian (PSDB), Aecio Neves, în vârstă de 54 de ani, susţinut de mediile de afaceri, dreapta tradiţională şi o parte din clasa medie, promite să facă ordine în Brazilia. Profitând de indignarea brazilienilor, acesta a făcut din lupta împotriva corupţiei una dintre axele campaniei sale, chiar dacă PSDB, care a condus Brazilia din 1995 până în 2002, a fost el însuşi, în trecut, afectat de numeroase scandaluri. Potrivit unui sondaj publicat sâmbătă de Institutul Datafolha, Rousseff ar câştiga 52% din voturi, faţă de 48% Neves, o diferenţă care se înscrie în marja de eroare de plus sau minus 2%. Institutul Ibope a creditat preşedintele în exerciţiu cu un avans confortabil, de 6%, respectiv cu 53% din intenţiile de vot, faţă de 47% opozantul său, dincolo de marja de eroare de plus sau minus 2%. Experienţa primului tur, din 5 octombrie, invită totuşi la prudenţă. Sondajele au supraestimat victoria lui Rousseff (41,50%) şi au subestimat scorul lui Neves (33,55%). Votul este obligatoriu în Brazilia.