Turul doi de scrutin în R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atmosferă de acum sau niciodată!

Turul doi de scrutin în R. Moldova

Externe 20 Iunie 2011 / 00:00 619 accesări

Mobilizare generală. Secţiile de votare din ţara vecină şi-au deschis porţile, ieri, la ora 07.00, în cadrul turului doi de scrutin pentru alegerea a 512 primari din totalul celor 898. Cea mai mare noutate a acestui scrutin este decizia Comisiei Electorale Centrale de a exclude draperiile de la cabinele de vot. Totodată, nu s-au mai făcut sondaje de opinie la ieşirea de la urne. Miza o constituie, în special, municipiul Chişinău, unde în turul doi se întâlnesc deputatul comunist Igor Dodon şi actualul primar Dorin Chirtoacă. Rezultatul alegerilor nu este privit doar prin prisma importanţei economice şi sociale a capitalei, dar şi ca unul care va influenţa semnificativ evoluţia politică internă, dar şi externă a ţării.

În primul tur din 5 iunie, Partidul Comuniştilor a obţinut majoritatea celor 51 de mandate în Consiliul Municipal Chişinău, iar Igor Dodon a acumulat 48% din voturi, în timp ce Dorin Chirtoacă 46,5%. Dorin Chirtoacă, de 32 ani, a câştigat în mod surprinzător alegerile din 2007, învingându-l în turul doi pe candidatul comuniştilor, considerat favorit. Popularitatea sa, pare să fi scăzut în ultimul timp, pe de o parte din cauza unor insuccese în administraţia oraşului, pe de alta din cauza apariţiei între timp a noi politicieni. În vârstă de 36 ani, Igor Dodon a fost ministru al Economiei între 2006 - 2008 şi prim-vicepremier în guvernul Greceanîi între 2008-2009. Din 2009, este deputat. Igor Dodon este considerat şi unul dintre potenţialii succesori ai lui Vladimir Voronin la funcţia de lider al comuniştilor. Ultimele două săptămâni de campanie au fost marcate de certurile dintre cei doi, acuzându-se reciproc de fraude şi depunând cereri la Procuratură Generală, unul asupra altuia.

Participare mai mare. Votul masiv pro-comunist de la Chişinău i-a făcut pe liderii celor trei partide ale Alianţei pentru Integrare Europeană să îşi conjuge eforturile şi să se înţeleagă în privinţa creării alianţelor la nivel local. De asemenea, a fost destul de vizibil şi sprijinul comun pentru victoria lui Dorin Chirtoacă la Chişinău. Biroul Electoral a anunţat că rata participării la vot până la ora 18.00 era de 47,5% la Chişinău, în timp ce în suburbii, unde votul de la turul întâi a fost câştigat de Dorin Chirtoacă, participarea era uşor mai mică, mobilizându-se circa 46,8% dintre alegători. Dintre sectoarele capitalei cel mai activ sector era Buiucani cu o participare de 49,2%, iar cel mai pasiv era Ciocana, cu 44%.

Probleme au existat în comuna Condrăteşti, din raionul Ungheni, unde a fost întrerupt votul din motive tehnice, fiind invocate greşelile din buletinele de vot. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a anunţat că vor fi organizate alegeri anticipate. La nivel naţional, potrivit primelor constatări ale observatorilor din organizaţia Promo-LEX, secţiile de vot au fost deschise conform rigorilor legale, însă au fost înregistrate mai multe tipuri de nereguli. Observatorii au constatat multiple cazuri de propagandă electorală în preajma secţiilor de votare.

Reacţii la cald. Principalii lideri politici şi-au exercitat dreptul de vot încă de dimineaţă. Actualul primar Dorin Chirtoacă a declarat c-a votat pentru continuarea modernizării Chişinăului şi întărirea Alianţei pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare. Contracandidatul său, comunistul Igor Dodon, a declarat c-a votat pentru un oraş curat şi modern. În opinia preşedintelui interimar, preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, votul este semnificativ nu doar pentru viitorul Chişinăului, dar şi al întregii ţării. La rândul său, premierul Vlad Filat a declarat c-a votat pentru continuarea proceselor bune care au fost începute.

• Campanie pe bani grei • În turul doi de scrutin pentru funcţia de primar concurează 1024 de candidaţi de la 15 partide, precum şi independenţi. Cei mai mulţi candidaţi rămaşi în cursa electorală, 311, sunt de la Partidul Liberal Democrat. Urmează 243 de reprezentanţi ai Partidului Democrat şi 240 de comunişti. 124 de candidaţi la funcţia de primar sunt din partea Partidului Liberal, iar 61 independenţi. Din cei 386 de primari aleşi din primul tur, la 5 iunie, 120 sunt din partea Partidului Liberal Democrat, iar 115 ai Partidului Comuniştilor. Candidaţii Partidului Democrat au învins în 85 de primării, iar ai Partidului Liberal în 27. În 35 de localităţi au câştigat candidaţii independenţi. Comuniştii au cheltuit cel mai mult în campania electorală. În cele două săptămâni de campanie, PCRM a utilizat peste 2,3 milioane lei moldoveneşti (aproape 200.000 de dolari), arată raportul financiar privind veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali pentru alegerile locale generale din 5 iunie, inclusiv pentru turul doi de scrutin.

Cei mai entuziaşlti faţă de acest scrutin au fost tinerii. Aproape o sută de tineri au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a participa la acţiunea „+1 VOT”, tinerii dansând pe ritmurile unui remix al unei piese a Barbrei Streisand, iar în final au format cu corpurile simbolul „+1”. La eveniment au fost prezenţi şi tineri cu dizabilităţi, care au dansat în cărucior. Totodată, circa 200 de tineri moldoveni care îşi fac studiile în România au venit acasă, ieri, doar ca să voteze, costurile călătoriei dus-întors fiind suportate de către firma de transport. Trei autocare cu circa 200 de studenţi au ajuns la ora 8.00 în Gara de Sud din Chişinău. Tinerii au venit din mai multe regiuni ale României şi vor vota atât la Chişinău, cât şi în alte localităţi. De exemplu, o călătorie din Cluj spre Chişinău costă 320 de lei. Anterior, liderii Partidului Liberal s-au oferit să finanţeze transportarea la Chişinău a tinerilor, pe care i-au acuzat de absenteism la vot pe 5 iunie.



12