Criza prelungită, corelată cu măsurile de austeritate impuse de guvernările PDL şi care s-au dovedit a fi falimentare - cel mai bun exemplu fiind majorarea TVA de la 19% la 24% - i-au adus pe mulţi români la „sapă de lemn”. Pentru a mai uşura traiul de zi cu zi, actualul Guvern are de gând, în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), să insiste pentru reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază. În această idee, premierul Victor Ponta a spus că discuţiile cu FMI pe această temă vor avea loc după ce Ministerul Agriculturii se va consulta cu Ministerul Finanţelor pe tema reducerii TVA. El a afirmat că, în discuţiile anterioare pe această temă, Fondul nu s-a opus unei astfel de reduceri. Ponta a spus din nou că susţine o schemă în care 15% din TVA plătită la alimente să fie restituită producătorului care vinde în mod legal, pe bază de facturi. În vară, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma că bugetul pentru anul viitor va include „cu siguranţă” TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an. Constantin a spus că scăderea TVA la pâine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea preţului, dar va micşora evaziunea ficală cu 15 - 20%. Preşedintele Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Eugenia Barna, a declarat atunci, după o discuţie cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, că pentru măsurile economice propuse de Guvern trebuie realizate „studii de impact” până în toamnă.