Senatorii au adoptat ieri o iniţiativă legislativă care prevede ca pensiunile turistice, cabanele şi restaurantele familiale care oferă spre consum exclusiv produse agroalimentare şi băuturi obţinute prin mijloace proprii să beneficieze de o cotă redusă de TVA, de 5%. Potrivit iniţiativei legislative, veniturile obţinute prin prestarea de servicii turistice sau prestarea de servicii de alimentaţie publică pe baza produselor agroalimentare, obţinute exclusiv prin mijloace proprii sau obţinute în baza unui borderou de achiziţie de la peroanele fizice, ar urma să constituie în totalitate venituri neimpozabile. Conform proiectului adoptat de senatori, fac obiectul acestei legi microîntreprinderile care au ca unic obiect de activitate asigurarea de servicii turistice în pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice sau cabane turistice ori asigurarea de servicii de alimentaţie publică în cadrul unităţilor de tip restaurant familial sau restaurant cu specific local. Vor beneficia de prevederile acestei legi microîntreprinderile care oferă spre consum produse culinare ce provin din prelucrarea cărnii ungulate sau păsări crescute exclusiv prin mijloace proprii, care provin din legume sau fructe crescute exclusiv prin mijloace proprii de producţie, respectiv băuturi spirtoase sau vinuri tradiţionale româneşti provenite exclusiv din producţie proprie. În aceeaşi categorie vor intra şi microîntreprinderile, al căror venit provine exclusiv din asigurarea de servicii turistice şi de alimentaţie publică, pe baza produselor obţinute din producţie proprie.