Puterea scăzută de cumpărare îi determină pe mulţi turişti români să plătească doar cazarea, nu şi mâncarea, asta şi din cauza diferenţelor de TVA. Turiştii care nu mănâncă la restaurantul hotelului unde sunt cazaţi şi preferă să-şi cumpere mâncarea de la alimentară economisesc chiar şi şase euro. Acest lucru îi nemulţumeşte însă pe hotelieri. Din acest motiv, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat că va propune Guvernului ca TVA în turism să fie uniformizată la 9%. „În prezent, turistul plăteşte 9% TVA la cazare, tot 9% TVA plătind şi pentru micul dejun pe care îl dă hotelul. În schimb, dacă turistul doreşte să mănânce la hotel, trebuie să achite TVA de 24%. Părerea mea este că acest TVA ar trebui uniformizat, pentru că situaţia de acum îi nedreptăţeşte oarecum pe hotelieri, deoarece turistul pleacă să ia cina în altă parte decât în restaurantul hotelului unde este cazat”, a declarat Grapini. Potrivit ministrului, în acest fel s-ar ţine şi o gestiune corectă. „Eu am îndoieli că hotelierul separă, de exemplu, roşiile cu TVA de 9% de cele cu 24%. Am cerut partenerilor din acest domeniu să facă un studiu de impact din care să reiasă că statul nu va fi văduvit de o anumită sumă datorită scăderii TVA, pentru că se vor obţine din alte părţi”, a precizat Grapini. Ministrul a adăugat că, în Bulgaria, TVA este uniformizată în turism, iar operatorii din turism din România „vin şi zic că ei nu au aceleaşi condiţii şi îşi pierd turiştii”.