TVA la încasare - cadou sau povară?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Păreri împărţite

TVA la încasare - cadou sau povară?

Economie 22 Noiembrie 2012 / 00:00 471 accesări

REACŢII Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) cere Guvernului abordarea sistemului TVA la încasare, avertizând că modul în care vor fi aplicate noile reglementări nu aduce firmelor reduceri semnificative de costuri. ARSIT a trimis ieri o scrisoare Ministerului Finanţelor Publice (MFP), în care susţine că sistemul ar trebui să fie opţional, nu obligatoriu, şi a cerut Executivului să publice rezultatele studiilor de impact efectuate pentru susţinerea măsurii. Experţii fiscali ai asociaţiei spun că nu se poate vorbi de un sistem real de TVA la încasare, întrucât, „dacă factura nu s-a încasat în 90 zile, taxa trebuie colectată oricum şi virată la stat”: „Astfel, pentru micii contribuabili are loc, practic, doar o amânare cu 90 zile a momentului colectării TVA la vânzări, dar şi o amânare a dreptului de deducere a TVA aferente achiziţiilor, până la plată”. Alte argumente contra TVA la încasare, aduse de ARSIT, sunt poverile administrative mari, precum adaptarea softurilor la sistem, evidenţa detaliată a facturilor şi verificarea furnizorilor, şi regulile complicate referitoare la reducerile acordate. „Plata TVA la încasare nu este un cadou al statului către contribuabili. Ceea ce plătesc unii mai târziu primesc alţii mai târziu. Măsura induce însă o mare birocraţie şi, implicit, costuri suplimentare”, spune preşedintele ARSIT, Octavian Radu.

SISTEM DE IMPORT Agenţii economici trebuie să înţeleagă cât mai repede cum va funcţiona sistemul, Fiscul din Constanţa organizând, în acest sens, două sesiuni de informare, în 27 noiembrie şi 4 decembrie. „Este o oportunitate, pentru că lichiditatea firmelor va creşte, dar, în acelaşi timp, poate determina şi o întârziere în exercitarea dreptului de deducere a TVA”, spune expertul în taxe al Ernst & Young România, Ioana Iorgulescu. De cealaltă parte, conform estimărilor Executivului, sistemul TVA la încasare va duce la o creştere cu circa 0,5% a PIB-ului. Potrivit MFP, normele metodologice privind plata TVA la încasare au fost preluate din Suedia şi Slovenia, ţări care au identificat deja problemele care pot apărea, întrucât au un asemenea sistem din 2008. Fiscul întocmeşte acum un registru cu toate firmele autohtone care aplică TVA la încasare, pe baza declaraţiilor depuse până la 25 octombrie. În ianuarie, contribuabilii vor depune o nouă declaraţie, care să indice cifra de afaceri din 2011.

CINE INTRĂ ÎN SISTEM Începând cu 1 ianuarie 2013, deducerea TVA de la achiziţiile de bunuri şi servicii se va putea face numai la data plăţii facturii către furnizorii de bunuri şi prestatorii de servicii. De asemenea, colectarea TVA se va face la data încasării facturii, în termen de 90 zile de la emiterea documentului. Măsura se aplică firmelor care au realizat în anul precedent o cifră de afaceri de 2.250.000 lei; important de reţinut este că noul sistem de deducere - colectare TVA este obligatoriu. Şi firmele cu afaceri mai mari de 2.250.000 lei vor fi afectate, dar numai când fac achiziţii de la firmele înscrise în sistem. Nu sunt sancţiuni directe pentru cei care nu se înscriu în registrul ANAF, însă dezavantajele sunt mari. Astfel, dacă o firmă neînscrisă emite o factură către o firmă înscrisă, va fi nevoită să plătească TVA după vechiul sistem, chiar dacă nu a încasat încă banii.



12