TVA la pâine va rămâne la 9%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Indiferent de discuțiile cu FMI

TVA la pâine va rămâne la 9%

Eveniment 25 August 2014 / 00:00 350 accesări

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine și pe lanțul de producție va rămâne la 9%, indiferent de discuțiile care vor avea loc în perioada următoare cu Fondul Monetar Internațional (FMI), a declarat, sâmbătă, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), la târgul de produse tradiționale din curtea Ministerului Agriculturii. ”Există un angajament al ministerelor și în primul rând al premierului de a nu reveni la TVA 24% la pâine, indiferent de discuțiile care vor avea loc în perioada următoare cu FMI. Eu sper că vom obține rezultate bune și vom putea extinde această măsură absolut necesară. Se fac analize pe lapte, carne și pe legume și fructe, acestea sunt principalele domenii vizate”, a spus ministrul. Vicepremierul a precizat că în septembrie vor fi anunțate efectele reducerii TVA la pâine la 9%, după un an de la intrarea în vigoare a acestei măsuri. ”Avem întâlniri foarte dese, inclusiv cu reprezentanți din partea industriei, în care discutăm despre evaziunea din agricultură, pentru că vrem să realizăm anumite progrese în aceste domenii”, a adăugat șeful MADR. Măsura de reducere a TVA la 9% la pâine a condus, în primele șase luni de aplicare, la scoaterea la suprafață a 142.000 de tone de făină și pâine, care până în septembrie 2013 erau produse la negru, iar evaziunea fiscală a fost diminuată pentru un semestru cu 18% la pâine și cu 20% la făină, în timp ce populația a beneficiat de o reducere de preț în medie cu 12%, potrivit datelor anunțate de ministrul Agriculturii în luna aprilie a acestui an. Guvernul analizează posibilitatea reducerii, de la 1 ianuarie 2015, a TVA la fructe, legume și produse bio, a anunțat, pe 29 aprilie, premierul Victor Ponta. Pe de altă parte, Federația Națională PRO AGRO a lansat în aprilie o campanie de promovare a obiectivului de reducere a TVA la carne la 5%, începând cu 1 ianuarie 2015.



12