TVA, zid între firmele mici şi utilajele de construcţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se cer facilităţi fiscale

TVA, zid între firmele mici şi utilajele de construcţii

Economie 22 Octombrie 2012 / 00:00 377 accesări

PESIMISM Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că segmentul construcţiilor a crescut cu 4,9%, în semestrul I, faţă de perioada similară din 2011, însă perspectivele pentru a doua jumătate a anului nu sunt deloc optimiste, arată managerul general al Bergerat Monnoyeur (dealerul utilajelor Caterpillar) România & Moldova, Liviu Neagu. „Sunt două etape distincte în 2012. Avem un avans în semestrul I, care va încetini însă, până în decembrie. Va fi bine dacă piaţa de profil va încheia 2012 la nivelul din 2011”, spune Neagu, care precizează că nici măcar programul Prima Casă 4 nu a avut un efect notabil asupra vânzărilor de utilaje de construcţii. S-au cumpărat terenuri, însă dezvoltatorii proiectelor rezidenţiale nu au fost neapărat şi cei care le-au construit. Lucrările noi generate de Prima Casă au fost puţine, programul fiind accesat în special pentru achiziţia de apartamente din blocuri vechi.

SUBVENŢIILE SALVATOARE De cealaltă parte, nici firmele nu se înghesuie să cumpere utilaje moderne, mai ales că micii constructori se lovesc de un mare obstacol - TVA. „Piaţa este împărţită în două. Primul segment se bazează pe achiziţiile subvenţionate 50 - 100% cu fonduri europene. Partea de TVA nu este acoperită, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru firmele mici. Cumpărătorul trebuie să prezinte, în primul rând, dovada că a achiziţionat şi a plătit integral utilajul respectiv . Abia după un interval destul de lung este rambursat TVA. Achiziţiile subvenţionate reprezintă două treimi din piaţă - e un lucru esenţial pentru România, în momentul de faţă. Ar fi fost mult mai rău fără ele”, explică Liviu Neagu, precizând că marea speranţă a firmelor de profil este ameliorarea problemelor administrative care îngreunează procesul de absorbţie.

IRIGAŢIILE, PROIECT DE VIITOR În opinia managerului Bergerat Monnoyeur, agricultura are un potenţial mare de a susţine dezvoltarea pieţei de profil, dar numai dacă se va dezvolta un sistem nou de irigaţii: „Avem un pământ foarte bun, dar din păcate nu îl folosim la maxim, în special din cauza lipsei sistemelor de irigaţii”. El este de părere că şi statul trebuie să ofere ceva, pentru a susţine investiţiile, facilităţile fiscale şi ajutoarele pentru investiţii greenfield fiind un început bun. „Este păcat să nu folosim cele 20 miliarde euro de la UE pentru proiecte care pot ridica, uşor, uşor, România. Este o direcţie care ni se indică - investiţi acolo unde sunt bani europeni”, conchide Liviu Neagu.



12