TVA-ul FOAMEI, în vigoare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

TVA-ul FOAMEI, în vigoare!

Eveniment 01 Iulie 2010 / 00:00 1828 accesări

Magicienii Băsescu, Boc şi Udrea au găsit modalitatea legală de a fura 5% din valoarea produselor aflate în stocurile tuturor societăţilor comerciale din ţară, fie ele din domeniul textil, alimentar, petrolier sau agrar. Aplicarea unui TVA de 24% pentru produsele achiziţionate de firme cu TVA de 19% este modul concret de operare. Reprezentanţii firmelor şi contabilii au numai vorbe de “laudă” la adresa guvernanţilor. Unii sunt dezgustaţi, alţii revoltaţi, însă opinia generală este că “guvernanţii au atitudinea unor vătafi care se sprijină pe populaţie şi firme pentru a ieşi din problemele pe care ei le-au creat” şi că “a face în acelaşi timp managementul unei firme şi a respecta legislaţia fiscală este ca şi cum ai încerca să mergi pe sârmă legat la ochi”.

Aseară, numeroase magazine şi-au închis mai devreme punctele de distribuţie pentru a opera modificările cerute de noul Cod fiscal şi pentru a schimba software-ul caselor de marcat. Majorarea TVA se răsfrânge, de astăzi, direct în buzunarele populaţiei. Pe lângă reducerile salariilor bugetarilor (tot de astăzi), care, automat, aduc o scădere a consumului, se anunţă majorări de preţuri la toate categoriile de produse, începând cu hrana şi încheind cu carburanţii, ţigările sau produsele bancare.

CINE COMANDĂ. Speranţa românilor pentru un trai mai bun şi un viitor sigur a fost ucisă de preşedintele Traian Băsescu şi camarila pe care a instalat-o la guvernare. Începând de astăzi, portocaliii reduc cu 25% salariile bugetarilor şi majorează TVA de la 19% la 24%. Dovedit în mai multe rânduri ca fiind incompetent, Guvernul Boc a continuat să rămână în funcţie susţinut frenetic de un Băsescu avid de putere, care s-a arătat a fi dispus să calce pe cadavrele românilor pentru a-şi menţine neatins sistemul opresiv care, vreme de cinci ani, a hăituit adversarii politici ai pedeliştilor. Cum ar fi putut Băsescu să lase fără bani procurorii DNA, poliţia politică sau inspectorii ANI, care, timp de cinci ani, i-au făcut atâtea servicii preşedintelui servindu-i pe tavă dosare fabricate, care acum se dovedesc a fi doar praf în ochii românilor? Atât Băsescu cât şi Boc au considerat că pentru incompetenţa lor trebuie să plătească cei aproximativ cinci milioane de alegători care, în 2009, au vrut să spună nu unui nou regim Băsescu. Factura incompetenţei este plătită chiar şi de susţinătorii orbi ai pedeliştilor, care aşteaptă în continuare soluţia salvatoare. Aşadar, fie că ai votat sau nu cu Băsescu în 2009, începând de astăzi vei plăti un TVA de 24% la produsele pe care le cumperi, iar dacă mai eşti şi salariat bugetar, vei avea salariul micşorat cu 25%. Prin ordonanţa adoptată, Guvernul obligă firmele să opereze majorarea de TVA pentru toate produsele pe care le au pe stoc. Cu alte cuvinte, Boc a găsit calea legală de a fura din buzunarul contribuabililor cei 5% care, spune el, ar fi suficienţi să acopere din deficitul bugetar. Dacă în ceea ce priveşte partea de reducere salarială lucrurile sunt destul de simple, creşterea TVA-ului trimite mediul de afaceri în haos total.

CINE PLĂTEŞTE. Preşedintele Patronatului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Constanţa, Iulian Gropoşilă, a declarat că măsura adoptată de Guvern, de creştere a TVA-ului, va avea un efect dezastruos asupra populaţiei. „Sunt dezgustat de atitudinea bombastică a Guvernului şi a clasei politice din România, care au atitudinea unor vătafi care se sprijină pe populaţie şi firme pentru a ieşi din problemele pe care le-au creat, fără ca noi, cei care plătim aceste facturi ale incompetenţei, să ştim încotro ne îndreptăm”, a declarat Gropoşilă. Decizia Guvernului Boc de majorare a TVA-ului a fost comentată mult mai plastic de expertul contabil Cristina Drăghici. „Întocmai aşa cum un iluzionist foloseşte oglinzi, sunete şi gesturi ample pentru a introduce spectatorii în confuzie, aşa şi OUG 58/2010 introduce o grămadă de modificări la Codul Fiscal, peste noapte, ca să nu înţelegem prea bine ce ni se întâmplă. Adevărul este că a face în acelaşi timp managementul unei firme şi a respecta legislaţia fiscală este ca şi cum ai încerca să mergi pe sârmă legat la ochi. O imagine şi mai plastică ar fi aceea că Guvernul a aruncat o piatră în baltă şi acum o mie de contabili se chinuie să o scoată”, a declarat Cristina Drăghici. Ea a precizat că majorarea TVA-ului înseamnă şi cheltuieli suplimentare pentru societăţile comerciale. “Cine plăteşte pentru schimbarea formularelor tipărite de facturi care menţionau cota de TVA de 19%, pentru reprogramarea într-o zi a tuturor caselor de marcat din toată ţara, pentru plata diferenţei de TVA la marfa aflată în vamă din 30 iunie sau pentru tipărirea de acte adiţionale pentru toate contractele comerciale din interiorul ţării?”, a întrebat Drăghici.

CINE SUFERĂ. Dacă pentru agenţii economici majorarea TVA înseamnă cheltuieli suplimentare şi multă bătaie de cap, pentru consumatorul final înseamnă preţuri mai mari pentru produse. Potrivit specialiştilor, majorarea TVA-ului va conduce automat la o creştere semnificativă a preţului produselor. Odată cu creşterea TVA la 24% se vor scumpi şi alimentele şi bunurile de larg consum la 8%, spun producătorii. Medicamentele importate se vor scumpi cu până la 70%, iar ceaiurile şi vitaminele se vor scumpi cu 5%. Medicamentele generice nu se vor scumpi, deoarece TVA-ul la acestea rămâne de 9%. Aseară, mai multe supermarket-uri s-au închis mai devreme pentru a putea opera modificările de preţuri în condiţiile majorării TVA-ului. Firmele particulare care se ocupă de casele de marcat susţin că nu mai fac faţă solicitărilor privind modificarea programelor. În ciuda ştirilor legate de majorarea preţurilor, populaţia nu s-a înghesuit să facă provizii la preţuri mai mici. Deja nu mai are cu ce…

Preţuri mai mari la tutun şi carburanţi

Preţurile la carburanţi vor suferi şi ele modificări având în vedere că TVA-ul s-a majorat la 24%. Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului Rompetrol în România, a oprit, noaptea trecută, între orele 24:00 şi 01:00, activitatea din staţiile proprii de distribuţie a carburanţilor, pentru a opera noile modificări legislative. Unităţile OMV Petrom au fost închise aseară în intervalul 23:30 - 00:30. Rompetrol majorează, de astăzi, preţul de referinţă al carburanţilor comercializaţi în staţiile proprii cu procente cuprinse între 5,18% şi 5,81%. Astfel, începând de astăzi, preţul de referinţă pentru un litru de Efix benzină 95 va creşte la 4,85 lei, pentru un litru de benzină Alto 101, până la 5,48 lei, pentru un litru de Efix Diesel, până la 4,79 lei, în timp ce cel al unui litru de Diesel alto 55 se va majora cu 28 bani (5,81 la sută), până la 5,1 lei. Fumătorii trebuie să ştie că şi ei vor plăti de astăzi preţuri mai mari pentru ţigări. Preţurile ţigărilor vor creşte, în medie, cu un leu pe pachet, după majorarea TVA şi a garanţiilor pentru antrepozitele fiscale. Astfel, cel mai ieftin pachet de ţigări comercializat pe piaţa românească va costa 9,9 lei. Specialiştii susţin că se aşteaptă la o reizbucnire a contrabandei, în condiţiile în care aceasta scăzuse în mai la 26,8% din totalul pieţei, faţă de 36,2 în luna ianuarie.



12