TVR va difuza Eurovision 2017, dar şi Campionatele Mondiale de Fotbal 2018 și 2022

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

TVR va difuza Eurovision 2017, dar şi Campionatele Mondiale de Fotbal 2018 și 2022

Divertisment 14 Octombrie 2016 / 13:06 806 accesări

TVR a anunţat că va difuza următoarea ediţie a Concursului Internaţional Eurovision, dar şi următoarelor două Campionate Mondiale de Fotbal, ediţiile 2018 şi 2022, în urma unui acord cu European Broadcasting Union (EBU). Datoriile de 10 milioane de euro au fost eşalonate pe trei ani.

Potrivit comunicatului de presă remis MEDIAFAX de Televiziunea Română, s-a stabilit ca datoriile istorice de aproximativ zece milioane de euro să se plătească în maximum trei ani, iar plăţile la zi s-au stabilit pentru competiţiile deja contractate până în anul 2022.

Aceste lucruri au rezultat în urma negocierii demarate de conducerea SRTv cu reprezentanţii EBU, negociere motivată printr-o "sensibilă stabilitate financiară", dar şi pentru că TVR "pune mai presus interesul publicului şi valoarea conţinutului difuzat", potrivit comunicatului.

De asemenea, preşedintele-director general (PDG) al SRTv, Irina Radu, a declarat că Televiziunea Română nu-şi doreşte să difuzeze programe doar ca să difuzeze ceva, ci să răspundă cererii publicului.

Televiziunea aminteşte că problemele dintre TVR şi EBU durează de câţiva ani, determinate fiind de datoriile acumulate de televiziune. Din acest motiv, EBU a eliminat Televiziunea Română din ediţia 2016 a Eurovision.

"Din strategia de reorganizare a TVR face parte şi această politică de eşalonare a datoriilor, pentru a putea avea baza unui proiect viabil. În această decizie a EBU de a accepta eşalonarea a contat şi transparenţa actualului management, precum şi abordarea profesionistă a problemelor instituţiei", se mai afirmă în comunicat.

În plus, EBU va susţine TVR şi printr-o consultanţă de înalt nivel, fără costuri, realizată de profesionişti de anvergură europeană, care îşi vor începe de săptămâna viitoare misiunea la Bucureşti. TVR precizează că documentele care vor reieşi din această consultanţă, vor fi puse la dispoziţia oficialităţilor dar şi, în mare parte, la dispoziţia publicului.

"Mi se pare esenţial să ne încadrăm în veniturile actuale şi să nu construim castele pe nisip – cum s-a făcut în trecut, pentru că cineva a zis că va creşte taxa; noi trebuie să ne bazăm acum pe ceea ce încasăm, oferind celor care plătesc taxa tv ceea ce ei au arătat că doresc să vadă, nu numai ce ne este nouă la îndemână să bifăm că dăm ceva la televizor; nu doresc să trecem iar prin momente ca acela în care am fost scoşi din competiţia Eurovision sau cel în care a fost clar că am pierdut Campionatul European de Fotbal 2016. Vreau să revenim la performanţele de acum 10 ani şi să contăm pe această piaţă", a spus Irina Radu, PDG al SRTv.

"Mă bucur că majoritatea membrilor Consiliului de Administraţie (CA) au putut aprecia demersul şi au votat în interesul telespectatorilor", a mai adăugat Irina Radu.

TVR are statut de instituţie publică şi emite prin şase televiziuni: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD (High Definition), TVR Internaţional şi TVR Moldova, dedicat publicului de peste Prut. De asemenea, TVR are cinci studiouri teritoriale prin care acoperă informaţiile importante la nivel naţional.

Din această toamnă, Televiziunea Română începe un proces de reorganizare editorială a canalelor sale, vizând, pe termen mediu şi lung, recâştigarea încrederii publicului prin programe actuale, moderne şi dinamice, care să răspundă nevoilor şi gusturilor telespectatorilor.

Conform strategiei de redefinire a profilului editorial, începând din 17 octombrie TVR 1 se axează pe actualitate şi agenda zilei, TVR 2 se redefinieşte ca o televiziune generalistă, descrisă ca "un mix de calitate şi bun gust în care toţi românii să găsească zilnic ceva util, distractiv şi relaxant", iar TVR 3 aduce în prim-plan cultura şi zona regională.

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994 (http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=61903). Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de Parlament, pe o perioadă de patru ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, adică 4 lei/ familie lunar.

Fondurile pe care Televiziunea Română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de peste 90% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

TVR este afiliat la cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul audiovizualului, ceea ce le oferă un avantaj competitiv în materie de calitate a producţiilor pe care le difuzează: EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).



12