Ucidere din culpă la Spitalul din Iași sau presiuni!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Șeful medicilor din România recomandă prudență

Ucidere din culpă la Spitalul din Iași sau presiuni!?

Sănătate 14 Ianuarie 2015 / 00:00 1468 accesări

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, consideră că reprezentanții Spitalului de Neurochirurgie ”Nicolae Oblu” din Iaşi au încercat să creeze presiuni prin mediatizarea cazului medicilor care ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi (găsite într-un frigider dintr-un salon al unității sanitare în august 2014), recomandând prudență. ”Nu știu de ce conducerea spitalului a ales să iasă în presă și am impresia că este un fel de presiune care se face asupra noastră, dar noi nu cedăm la presiuni. Eu deplâng acest incident, dar dacă se va dovedi că nu este real, atunci vom vedea și situația celor care au reclamat. Dacă este real, vom da sancțiuni care sunt trecute în Codul Deontologic, iar mai departe Parchetul își va face datoria”, a declarat, ieri, șeful CMR. El a precizat că, în funcție de gravitatea faptelor care vor fi dovedite, medicii riscă de la un simplu avertisment până la excluderea din CMR. ”Vom începe să analizăm, să vedem care este situația reală, nu putem să ascultăm o singură parte, cu atât mai mult cu cât la Spitalul de Neurochirurgie au mai existat conflicte și acuzații reciproce, și atunci este bine să nu cădem în capcana de a da dreptate unuia sau altuia”, a adăugat prof. dr. Astărăstoae. Conform unor surse oficiale de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, medicul Ștefan Mircea Iencean a fost cel care ar fi prelevat lichid cefalo-rahidian de la pacienţi. Reprezentanții unității medicale consideră că lichidul cefalo-rahidian a fost folosit pentru a realiza o cercetare științifică neaprobată, pentru care pacienții nu și-ar fi dat consimțământul.

CONSIMȚĂMÂNTUL INFORMAT, OBLIGATORIU

Prof. dr. Astărăstoae a declarat, referitor la acest fapt, că la orice act medical și la orice cercetare consimțământul informat este obligatoriu, dar constituie faptă penală doar dacă s-a produs un prejudiciu real și cert, dacă nu este vorba despre o abatere deontologică. ”Orice studiu nu se face în nume propriu, ci interesează comunitatea medicală și cea științifică, pentru că altfel nu se publică. Trebuie spus foarte clar: consimțământul informat este obligatoriu la orice act medical și la orice cercetare, dar el constituie faptă penală doar dacă s-a produs un prejudiciu real și cert, dacă nu, vorbim de o abatere deontologică și este atribuția Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor să hotărască întinderea ei și sancțiunea pentru medic”, a spus președintele CMR. El a precizat că în literatura științifică există puține cazuri de deces raportate în urma unei puncții lombare, procedura fiind frecvent întâlnită în spitale, însă există riscul apariției unor complicații ulterioare care să provoace decesul. La rândul lor, reprezentanții Parchetului Judecătoriei Iași au precizat că, în continuare, cazul va fi instrumentat împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție. ”În cursul lunii decembrie 2014, polițiștii ieșeni au primit o sesizare de la Parchetul Judecătoriei Iași, care a fost înaintată de către reprezentanții unei unități spitalicești cu privire la o posibilă infracțiune de abuz în serviciu. În prezent, polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale fac cercetări în cauză în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt și luării măsurilor legale care se impun“, a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Iași.

PLÂNGERE PENALĂ

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă în cazul medicilor Ștefan Mircea Iencean și Ion Poeată de la unitatea sanitară, pe care îi acuză că ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi, fără acordul acestora, patru dintre ei decedând ulterior. În acest caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a sesizat şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor.

Săptămâna trecută, la spital s-a reunit și Comisia de disciplină care a analizat cazul celor doi medici. Astfel, în cazul lui Ștefan Mircea Ienceanu s-a luat decizia desfacerii contractului de muncă, iar Ion Poeată a fost sancționat cu scăderea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni.

DESPRE MEDICI

Medicul Ștefan Mircea Iencean și-a început activitatea profesională în 1976, iar din 1993 este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie ”Nicolae Oblu” din Iași. Din 2011, acesta este șef de lucrări la disciplina Neurochirurgie la Facultatea de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași. În 2012, lui Iencean i-a fost desfăcut contractul de muncă după ce a intrat în conflict cu conducerea unității medicale, pentru că ar fi operat un pacient fără a respecta procedurile legale. În timp ce acesta era investigat de către Comisia de Disciplină, medicul a făcut publice o serie de înregistrări cu colegii săi, realizate în raportul de gardă, motiv pentru care i s-a desfăcut contractul de muncă. Ștefan Mircea Iencean a dat însă în judecată conducerea spitalului și a câștigat pe vicii de procedură, fiind repus în funcție. Ion Poeată este considerat cel mai bun medic neurochirurg din Iași. Din 2001, el este profesor universitar la UMF Iași, activând încă din 1994 în universitate. Din 2007, Poeată este medic primar neurochirurg la Spitalul ”Nicolae Oblu”, fiind șeful secției Neurochirurgie III.



12