Ucraina a început discuţiile cu România, Germania şi Turcia pentru a cumpăra între 2 şi 3,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din fiecare dintre aceste ţări, într-o tentativă de a reduce importurile de gaz rus, scrie ”Kommersant Ucraina”, citând surse din Ministerul Energie. Naftogaz, compania naţională de energie a Ucrainei, intenţionează să cumpere circa 10 miliarde de metri cubi de gaz natural din Europa, adică o treime din necesarul său de import, a declarat, sâmbătă, directorul societăţii, Ievgheni Bakulin. El a precizat că preţul gazului natural în Europa este cu circa 30-40 de dolari mai mic pentru 1.000 de metri cubi decât cel fixat prin contractul din 2009 cu Rusia. Rusia şi Ucraina sunt implicate într-o dispută privind preţul şi volumul de gaz rus achiziţionat de Kiev. Ucraina insistă că actualul preţ este prea mare. În schimbul scăderii preţului, Moscova vrea să preia controlul asupra sistemului ucrainean de gazoducte. Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat că ţara să plăteşte anual cu circa 3,8 miliarde de dolari mai mult decât ţările europene pentru gazul natural rusesc. El consideră că preţul de 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi este cel corect, faţă de 400 de dolari, cât va plăti ţara în trimestrul patru al anului 2012.
SOUTH STREAM BULGARIA Realizarea tronsonului bulgar al gazoductului South Stream a fost discutată ieri, la Moscova, de şeful companiei Gazprom, Aleksei Miller şi directorul executiv al Bulgargaz, Dimitar Gogov. Părţile au subliniat că pe 23 martie se va încheia licitaţia şi selectarea antreprenorului pentru executarea lucrărilor de planificare teritorială, evaluare a influenţelor asupra mediului şi de elaborare a documentelor vizând construirea segmentului South Stream prin Bulgaria. De asemenea, Miller şi Gogov şi-au confirmat intenţia de a adopta o decizie finală cu privire la investiţiile în tronsonul bulgăresc al South Stream până în luna noiembrie a acestui an. Gazprom menţionează că exportă gaz în Bulgaria din anul 1974. În 2011, nivelul exportului a atins 2,81 miliarde de metri cubi. În scopul diversificării tranzitului (pentru a evita teritoriul Ucrainei) Gazprom realizează proiectul South Stream, ce va trece pe sub Marea Neagră, transportând gaz rusesc către statele din Europa centrală şi de sud. Rusia a semnat deja acorduri interguvernamentale pentru derularea părţii terestre a proiectului cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria. În iulie 2010, Rusia şi Bulgaria au semnat Foaia de parcurs pentru elaborarea studiului de fezabilitate a tronsonului bulgar al South Stream. În noiembrie 2010, Gazprom şi holdingul energetic bulgar au semnat un acord al acţionarilor şi statutul unui joint-venture South Stream Bulgaria AD, creat pe baze paritare pentru realizarea conductei pe teritoriul Bulgariei.
GAZODUCT TURCIA – BULGARIA Încheierea unui acord între Bulgaria şi Turcia pe tema realizării unui gazoduct între cele ţări se află pe agenda discuţiilor din această săptămână dintre premierii de la Sofia şi Ankara. Boyko Borisov, premierul bulgar, va efectua, joi, o vizită la Ankara, împreună cu opt membri ai cabinetului său. Bulgaria intenţionează să reducă dependenţa de gazele din Rusia, singura sa sursă de import în acest moment. Proiectul unei conducte de gaze între Bulgaria şi Turcia ar putea fi finanţat de UE şi are ca scop să aducă în Bulgaria gaze din Azerbaidjan, stat cu care Bulgaria a semnat deja un acord preliminar în acest sens. Sectorul energetic bulgar a fost zguduit săptămâna trecută de decizia premierului Borisov de a-l demite pe ministrul Economiei, Energiei şi Turismului, Traicho Traikov. În locul lui a fost desemnat adjunctul său, Delyan Dobrev. Până acum, Bulgaria şi Turcia ar fi trebuit interconectate chiar de gazoductul Nabucco, însă consorţiul care dezvoltă acest proiect a renunţat la tronsonul de pe teritoriul Turciei, urmând ca Nabucco să lege Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.