Ucraina a pierdut controlul gazelor din Marea Neagră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ucraina a pierdut controlul gazelor din Marea Neagră

Externe 21 Martie 2014 / 00:00 569 accesări

Privată de facto de Crimeea, cu două milioane de locuitori şi staţiunile de pe litoral, Ucraina a pierdut, totodată, controlul asupra zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, care ar putea reveni gigantului rus Gazprom. Declaraţia de independenţă, votată de Parlamentul din Crimeea, se referă şi la platoul continental şi la zona economică exclusivă în mare. Una dintre primele decizii luate de noile autorităţi separatiste după referendumul de duminică a fost de a naţionaliza societatea locală pentru extracţia de hidrocarburi Chornomornaftogaz, o filială a operatorului public ucrainean Naftogaz.

BĂTĂLIA PE RESURSE Cu circa 4.000 de angajaţi, compania exploatează 17 zăcăminte, dintre care 11 de gaze naturale, două de petrol şi patru de gaz condensat, şi dispune de 13 platforme offshore, deopotrivă în Marea Neagră şi Marea Azov. Numărul 2 în Guvernul Crimeei, Rustam Temirgaliev, a indicat ziarului economic rus „Kommersant” că licitaţia pentru privatizare va fi lansată rapid şi că Gazprom şi-a exprimat deja interesul. Într-un interviu pentru ediţia ucraineană a revistei „Forbes”, vicepreşedintele Chornomornaftogaz a relatat că, încă de joia trecută, înainte de referendum, reprezentanţii puterii locale au venit să instaleze oamenii lor la conducerea companiei, escortaţi de persoane cu arme automate. Chornomornaftogaz a produs în 2013 circa 1,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, adică mai mult de 5% din producţia ucraineană. Aceasta reprezintă o creştere de 40% faţă de 2012 şi un volum suficient pentru a asigura consumul Crimeei.

DEPENDENŢA DE GAZE În plan simbolic, pierderea este mult mai dureroasă pentru Kiev, care în ultimii ani şi-a multiplicat iniţiativele pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de gaze din Rusia. Resurse financiare semnificative au fost alocate pentru modernizarea companiei, care îşi propunea să dubleze producţia de gaze până în 2015 şi să construiască gazoducte în partea de sud a Ucrainei. Un alt proiect al autorităţilor ucrainene în Marea Neagră, anunţat în septembrie 2013, cu prilejul Adunării Generale a ONU, este marcat de eşec, odată cu retragerea grupului anglo-olandez Shell de la negocierile privind exploatarea gazelor naturale dintr-un zăcământ situat în nord-vestul Mării Negre. Un alt investitor principal în acest zăcământ situat în apropiere de România, compania americană ExxonMobil, a suspendat de asemenea discuţiile până la o revenire la normal a situaţiei. Astfel, noua putere de la Kiev ar putea să fie constrânsă să cumpere de la Gazprom gaze extrase de Chornomornaftogaz la un preţ ridicat.

Pentru Gazprom, producătorul de hidrocarburi din Crimeea nu reprezintă mare lucru. Valoarea sa este estimată de analişti între 500 şi 800 milioane de dolari, iar profitul generat în primele nouă luni ale anului 2013 se cifrează la puţin peste 25 miliarde de dolari. Producţia şi rezervele sale reprezintă doar 0,5% din cele ale gigantului energetic rus.

Taguri articol


12