Ucraina l-a sancţionat pe Viktor Iuşcenko

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ucraina l-a sancţionat pe Viktor Iuşcenko

Externe 19 Ianuarie 2010 / 00:00 596 accesări

Sancţionându-l, duminică, pe preşedintele pro-occidental în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, eliminat din primul tur al alegerilor prezidenţiale, ucrainenii au votat pentru relaţii mai pragmatice cu Moscova şi UE şi pentru o revenire a stabilităţii politice la Kiev. Erou al Revoluţiei Portocalii, numele mişcării populare de la sfârşitul lui 2004 care l-a condus la putere, Iuşcenko s-a clasat doar pe poziţia a cincea, cu un scor de numai 4,87%, conform rezultatelor anunţate după numărarea a 50,36% din voturi.

Profund dezamăgiţi de un mandat prezidenţial marcat de absenţa reformelor, crize politice repetate şi tensiuni cu Moscova, alegătorii i-au propulsat în al doilea tur pe cei doi adversari politici ai acestuia, pe opozantul Viktor Ianukovici şi pe premierul Iulia Timoşenko. Rezultatul votului pune capăt retoricii pro-occidentale şi în favoarea NATO a lui Iuşcenko. “Voi coopera şi cu Rusia, şi cu Europa”, a promis, deja, Ianukovici. În cazul victoriei lui Timoşenko, relaţiile cu Europa vor deveni mai pragmatice. Ea se va ocupa de lucruri concrete, cum ar fi regimul vizelor pentru ucraineni. Timoşenko pledează, de altfel, pentru aderarea la UE, problemă pe care rivalul ei pare că nu o va pune. Orice s-ar întâmpla, Rusia vecină poate fi liniştită. Ea va putea, în sfârşit, să aibă interlocutori mai plăcuţi, după ani de tensiuni cu Iuşcenko. Dacă Ianukovici este un partener tradiţional al Kremlinului, Timoşenko, eroină a Revoluţiei Portocalii şi fostă aliată a preşedintelui, a avut, mult timp, reputaţia de inamic al Rusiei. Ea a reuşit să schimbe această situaţie şi să afişeze o bună înţelegere cu omologul ei rus, Vladimir Putin, care nu s-a abţinut să îl critice pe preşedintele în exerciţiu. În materie de politică externă, nu există o diferenţă prea mare între Ianukovici şi Timoşenko. Rusia poate, foarte bine, să coopereze cu amândoi. Niciunul dintre cei doi nu pare că va continua politica de integrare în NATO, impusă de Iuşcenko.

Potrivit Comitetului de Alegători din Ucraina, costurile totale ale campaniei electorale pentru primul tur de scrutin au ajuns la circa 800 de milioane de dolari. Jumătate din sumă revine celor doi rivali, Iulia Timoşenko şi Viktor Ianukovici, care au cheltuit câte 200 de milioane de dolari. Urmează Arsenii Iaţeniuk (125 de milioane de dolari), Serghei Tighipko (100 de milioane de dolari) şi Volodimir Litvin (90 de milioane de dolari). Litvin a cheltuit cel mai mult pentru un vot dintre toţi ceilalţi candidaţi (146,5 dolari pe vot). Iaţeniuk a cheltuit 62,6 dolari pentru un alegător, în timp ce pe al treilea loc se află Serghei Tighipko, cu 28,9 de dolari pentru un alegător.



12