Ucraina a decis menţinerea armistiţiului unilateral, în pofida atacului de marţi asupra unui elicopter ucrainean, care s-a soldat cu nouă morţi, în estul ţării, a anunţat ieri, la Bruxelles, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, la finalul reuniunii cu şefii diplomaţiilor din statele membre NATO. El şi-a exprimat regretul în legătură cu evenimentele tragice care au avut loc marţi, în special doborârarea unui elicopter cu nouă soldaţi la bord, la periferia oraşului Slaviansk, bastion al insurgenţilor. ”Astfel de provocări sunt foarte periculoase pentru obţinerea unui armistiţiu durabil. Dar noi suntem decişi să depunem toate eforturile în vederea unei detensionări a situaţiei în est, în special la Doneţk şi la Slaviansk”, a adăugat ministrul ucrainean de Externe.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, nu a exclus ieri că ar putea pune capăt armistiţiului pe care l-a decretat unilateral, după ce rebelii pro-ruşi au doborât elicopterul, iar nouă soldaţi şi-au pierdut viaţa. Pe de altă parte, armata ucraineană a denunţat, ieri, încălcări masive ale armistiţiului provizoriu şi a anunţat că peste 40 de atacuri ale separatiştilor au avut loc începând de luni, în estul ţării. Ministrul de Externe, Pavlo Klimkin, a precizat că decizia de a prelungi sau nu armistiţiul care a intrat în vigoare vineri, pentru o săptămână, îi revine preşedintelui Poroşenko.
”Alianţa Nord-Atlantică va menţine suspendarea cooperării cu Rusia, întrucât nu există nicio schimbare de atitudine faţă de Ucraina”, a declarat, ieri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, cu ocazia reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor NATO. ”Nu pot fi relaţii normale, pentru că Rusia încalcă reglementările şi afectează încrederea”, a precizat el. NATO a suspendat cooperarea cu Rusia în aprilie, imediat după ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea.
Ieri, Camera Superioară a Parlamentului rus a acceptat, aproape în unanimitate, să anuleze, la solicitarea preşedintelui Vladimir Putin, autorizarea pe care i-a acordat-o în urma unui vot, în martie, de a putea interveni militar în Ucraina. Doar un senator a votat „împotrivă“, alţi 153 aprobând solicitarea preşedintelui, despre care Kremlinul a anunţat marţi că vizează să contribuie la normalizarea situaţiei din Ucraina. Textul adoptat intră în vigoare şi se aplică imediat. Preşedintele ucrainean a salutat imediat acest anunţ, subliniind că este un prim pas concret către o soluţionare a crizei din estul ţării.