Ucraina neagă vehement că ar ceda ruşilor insula Tuzla

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ucraina neagă vehement că ar ceda ruşilor insula Tuzla

Externe 17 Mai 2010 / 00:00 600 accesări

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a negat veghement că Ucraina ar fi dispusă să le cedeze ruşilor insula Tuzla, în cadrul viitorului acord de demarcare a frontierei cu Rusia. Ministerul s-a declarat surprins de declaraţia fostului premier Iulia Timoşenko în legătură cu insula Tuzla din strâmtoarea Kerci. Iulia Timoşenko a avertizat, sâmbătă, că Ucraina ar putea pierde insula Tuzla din strâmtoarea Kerci de la graniţa cu Rusia, în urma discuţiilor dintre preşedinţii rus şi ucrainean de luni. Preşedinţii Dmitri Medvedev şi Viktor Ianukovici vor discuta chestiunea liniei de demarcaţie dintre Rusia şi Ucraina în cursul vizitei liderului rus la Kiev, la 17 mai. Unele zone de graniţă dintre cele două ţări au rămas nedelimitate de la prăbuşirea URSS. Preşedintele Medvedev se va duce la Kiev pentru a doua oară de la alegerea lui Viktor Ianukovici, în februarie. Fostul premier Iulia Timoşenko acuză noua conducere de la Kiev de politici anti-ucrainene şi supuse Rusiei.

La începutul lunii martie, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Konstantin Hrişcenko, a declarat, cu privire la neînţelegerile dintre România şi Ucraina pe chestiuni teritoriale, că Ucraina nu intenţionează să îşi schimbe graniţa cu România. „Aş dori să subliniez că Ucraina nu intenţionează să schimbe graniţa cu România, chiar dacă este vorba despre o insulă nelocuită de pe Dunăre”, a declarat acesta întrebat despre „pretenţiile” oficialilor de la Bucureşti referitoare la insula Maican de pe Dunăre. Oficialul ucrainean a notat că Ucraina şi România sunt competitori naturali în privinţa tranzitului mărfurilor pe Dunăre şi în privinţa exploatării resurselor de hidrocarburi din platoul continental al Mării Negre. România are pretenţii teritoriale asupra Insulei Maican, a scris la 14 aprilie publicaţia ucraineană „Segodnea”, care susţinea că între Bucureşti şi Kiev s-a aprins o dispută teritorială în legătură cu această insulă de pe Dunăre. Este vorba despre o mică insulă nelocuită, cu dimensiunile de 1.500 de metri pe 800 de metri, care se află între oraşele Chilia şi Vilkovo şi care constituie element de frontieră în partea ucraineană. Conform prevederilor dreptului internaţional, atunci când graniţa dintre ţări este situată pe un râu, se trasează pe şenalul navigabil, dacă părţile nu convin altfel. Şenalul navigabil, care se întinde între insula românească Babin şi insula ucraineana Maican, este însă blocat de noroi, circulaţia navelor realizându-se în prezent între Maican şi malul ucrainean. Pe această bază, în urmă cu un an românii au vorbit pentru prima oară despre posibilitatea mutării graniţei, ceea ce ar presupune ca Maican să devină teritoriu românesc.

Între Ucraina şi România au existat în ultimii ani numeroase puncte de divergenţă. Un alt subiect de dispută este canalul Bîstroe, construit de Ucraina pentru a face o legătură între Dunăre şi Marea Neagră. România, susţinută de numeroase organizaţii neguvernamentale şi de foruri internaţionale, acuză că acest proiect aduce prejudicii ecologice, ipoteză pe care autorităţile de la Kiev au simţit nevoia să o respingă, din nou, chiar recent.



12