Secretarul de stat american, John Kerry, a sosit ieri la Kiev, pentru a discuta problema eventualelor livrări de arme americane pentru Ucraina, arme solicitate de mai mult timp de Guvernul ucrainean pentru a face față luptelor cu rebelii din estul separatist. În cadrul vizitei sale, John Kerry a purtat convorbiri cu președintele Petro Poroșenko, cu premierul Arseni Iațeniuk, cu ministrul de Externe, Pavlo Klimkin, precum și cu reprezentanți ai conducerii Parlamentului. Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, declara marți că nu are nicio îndoială că SUA vor livra arme Ucrainei, autoritățile de la Kiev sperând ca un anunț în acest sens să intervină cu ocazia vizitei secretarului de stat american în capitala ucraineană.
”Actualul scenariu din estul Ucrainei reprezintă o situaţie îngrozitoare privind securitatea şi o accelerare gravă a luptelor din teren”, a declarat, ieri, un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Acesta a apreciat că ”Rusia nu trece testul privind seriozitatea sa legată de negocieri”, adăugând că „poporul rus plăteşte pentru această aventură imperială“. Oficialul american a făcut aceste declaraţii la bordul avionului cu care secretarul de stat John Kerry se deplasa la Kiev.
Deplasarea secretarului de stat american la Kiev intervine pe fondul escaladării tensiunilor în estul Ucrainei, numărul civililor uciși crescând în mod dramatic în ultimele săptămâni. În ultimele 24 de ore, 14 civili au fost uciși în regiune, după cum au anunțat surse locale. În timp ce secretarul de stat american discută un posibil sprijin militar pentru Ucraina, președintele francez, François Hollande, și cancelarul german, Angela Merkel, s-au deplasat ieri după-amiază la Kiev, iar astăzi vor efectua o vizită la Moscova, pentru a prezenta o propunere de soluționare pe cale pașnică a conflictului din Ucraina.
COMANDAMENT RUSESC ÎN ESTUL UCRAINEI Militari ruşi activează într-o structură paralelă de comandament şi folosesc echipamente militare sofisticate în estul Ucrainei, a declarat, miercuri, ambasadorul american la NATO. ”În august, am văzut o intervenţie rusă la nivel maxim, am văzut batalioane ruseşti desfăşurate în mod coerent în Ucraina. Nu credem că o nouă intervenţie de o asemenea amploare mai poate fi iminentă”, a declarat Douglas Lute, ale cărui declaraţii par a intra în contradicţie cu cele ale preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko. Acesta din urmă a afirmat luna trecută că peste 9.000 de militari ruşi se află pe teritoriul Ucrainei. Potrivit diplomatului american, membri ai serviciilor de informaţii şi armatei ruseşti, în uniformă sau nu, se află în sud-estul Ucrainei încă de la începutul conflictului şi îndeplinesc, în general, un rol de comandament.