Oficialii de la Kiev au întors spatele Europei şi au decis să suspende pregătirea Acordului de asociere cu UE. Decizia a fost luată după ce Rada Supremă, Parlamentul unicameral al Ucrainei, a respins ieri toate proiectele de lege care permiteau transferul în străinătate, pentru îngrijiri medicale, al fostului premier Iulia Timoşenko, cerinţă formulată de UE pentru semnarea Acordului de asociere la UE la sfârşitul lunii noiembrie, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Toate cele şase texte prezentate au obţinut mai puţin de 200 de voturi, în timp ce pentru aprobare era necesară o majoritate de 226 de voturi. Mai mulţi deputaţi ai Partidului Regiunilor, al preşedintelui Viktor Ianukovici, care deţine majoritatea în Parlament, şi ai Partidului Comunist nu au participat la vot, după ce au criticat în ultimele zile aceste proiecte ca „imperfecte”.
La votul din Legislativul ucrainean au asistat cei doi reprezentanţi ai misiunii Parlamentului European, irlandezul Pat Cox, fost preşedinte al PE, şi Aleksander Kwasniewski, fostul preşedinte polonez. „Ruşine!”, au scandat deputaţii opoziţiei. „Acesta este momentul adevărului pentru Ianukovici, care va arăta dacă este gata să semneze Acordul de asociere la UE sau dacă a minţit în ultimii doi ani”, a declarat, înainte de vot, Arseni Iaţeniuk, fost ministru al Afacerilor Externe, un apropiat al Iuliei Timoşenko. După eşecul votului, deputaţii din opoziţie au prezentat preşedintelui Parlamentului, Volodimir Rybak, un proiect de decret privind graţierea prezidenţială. Totodată, Arseni Iaţeniuk l-a acuzat de „înaltă trădare” pe preşedintele Viktor Ianukovici, cerând demiterea sa. În replică, Viktor Ianukovici, a dat asigurări că ţara sa va continua eforturile pentru integrarea europeană.
Ucraina este tot mai izolată nu numai faţă de Europa, dar şi faţă de Rusia. Zeci de călători ucraineni sunt întorşi zilnic de la graniţa cu Rusia fără motive întemeiate, susţin surse din cadrul Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe. Grănicerii ucraineni au confirmat că această situaţie durează deja de trei săptămâni, în fiecare zi fiind debarcaţi din trenuri şi autocare 50-60 de ucraineni fără vreun motiv anume. În ultimele două săptămâni, circa 100 de persoane au adresat plângeri pentru debarcare neîntemeiată la graniţa ruso-ucraineană. De cealaltă parte, Serviciul Federal de Migraţie al Rusiei a refuzat să comenteze situaţia. La începutul lunii octombrie, consilierul preşedintelui rus, Serghei Glaziev, a declarat că Rusia ar putea introduce vize pentru ucraineni, în cazul în care Ucraina va semna Acordul de asociere cu UE la summitul de la Vilnus, din 28-29 noiembrie.