Ucraina, victimă a „şantajului” rusesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ochii Europei

Ucraina, victimă a „şantajului” rusesc

Externe 23 Noiembrie 2013 / 00:00 367 accesări

APARENT SUCCES PENTRU KREMLIN UE suportă cu greu refuzul Ucrainei de a semna Acordul de Asociere şi declaraţii nu tocmai diplomatice îşi fac loc la nivel oficial. Din Lituania, ţara care deţine preşedinţia UE, au parvenit şi explicaţii: preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a cedat la ameninţările ruse cu limitarea importurilor ţării sale dacă va semna săptămâna viitoare, la Vilnius, Acordul de Asociere la UE. Însuşi preşedintele Viktor Ianukovici a menţionat acest motiv într-o convorbire telefonică purtată săptămâna aceasta cu omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite. Aceste informaţii au fost date publicităţii de un consilier al Preşedinţiei lituaniene, sub acoperirea anonimatului. La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Carl Bildt, şi-a exprimat convingerea că puterea de la Kiev a renunţat la acord pentru că nu a rezistat presiunilor Kremlinului. În schimb, Rusia acuză UE că şantajează Ucraina.

Cu o săptămână înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE, prevăzută şi îndelung aşteptată la summitul Parteneriatului Estic, Ucraina a renunţat să-l mai ratifice. Această decizie neaşteptată a oficialilor de la Kiev, care înseamnă o lovitură pentru UE şi are aer de succes pentru diplomaţia rusă, a fost luată pentru relansarea relaţiilor economice cu Rusia, potrivit premierului ucrainean Mykola Azarov, care s-a întâlnit miercuri, tete-a-tete, cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, cu ocazia reuniunii şefilor de Guvern din cadrul CSI la Sankt Petersburg. Premierul ucrainean a subliniat că poziţia FMI, care i-a cerut să crească tarifele la gaze şi să blocheze salariile, a fost „picătura care a umplut paharul”. Acordul cu UE ar fi însemnat şi un nou acord cu FMI şi deblocarea unor tranşe de împrumut.

MOBILIZARE PENTRU PROTESTE Opoziţia din Ucraina a condamnat decizia. „Ruşine!”, au scandat deputaţii opoziţiei, aruncând cu hârtii în loja Guvernului. Mai mulţi au blocat tribuna, obligându-l pe preşedintele Parlamentului, Volodimir Ribak, să închidă şedinţa, iar premierul Azarov a părăsit Legislativul fără să răspundă întrebărilor deputaţilor. Opoziţia a catalogat drept anticonstituţional decretul premierului Azarov şi a cerut demisia şi destituirea preşedintelui Ianukovici. Fostul premier încarcerat Iulia Timoşenko le-a cerut, vineri, concetăţenilor săi să iasă în stradă pentru a protesta faţă de abandonarea Acordului de Asociere cu UE. Opoziţia ucraineană a început strângerea de semnături necesare pentru destituirea Guvernului. Arseni Iaţeniuk, liderul facţiunii formaţiunii de opoziţie Batkivşcina a fostului prim-ministru Iulia Timoşenko, intenţionează să organizeze consultări politice cu populaţia, făcând apel către toţi cetăţenii să vină duminică la mitingul din Piaţa Independenţei din Kiev, în sprijinul integrării europene a Ucrainei.

Circa 2.000 de susţinători ai opoziţiei au ieşit, în noaptea de joi spre vineri, în stradă la Kiev, organizându-se prin intermediul reţelelor sociale, pentru a denunţa decizia Guvernului. Manifestaţii de protest au avut loc şi în alte oraşe, precum Doneţk, Ujgorod, Ivano-Frankovsk, Luţk, Harkov şi Lvov. Opoziţia a avertizat că va continua să-şi scoată susţinătorii în stradă până la summitul Parteneriatului Estic, preconizat pentru 28-29 noiembrie, la care Ucraina trebuia să semneze Acordul de asocierea la UE.



12