Armistițiul încheiat săptămâna trecută la Minsk promitea... concordie definitivă între Kievul susținut de Occident și rebelii din est, sprijiniți de Rusia. Dar, de când s-a încheiat, oameni nevinovați au continuat să moară, iar pacea a rămas doar pe hârtie și, mai nou, nici măcar acolo. Se pare că părțile beligerante descoperă noi pretenții care, odată nerespectate, împing armistițiul către lista cu eșecuri ale istoriei. În acest context, autoritățile ucrainene au decis să se adreseze ONU și UE cu privire la desfășurarea unei misiuni de menținere a păcii în estul țării, care să supravegheze frontiera ruso-ucraineană, în sectoarele ce scapă controlului Kievului, și linia ce desparte teritoriile separatiste de restul țării. O decizie în acest sens a fost adoptată miercuri seară de Consiliul pentru Securitatea Națională și Apărare al Ucrainei (SNBO) și mai trebuie aprobată de Parlamentul ucrainean. În urma acestei cereri, Moscova și-a exprimat îndoielile privind determinarea Kievului de a pune în aplicare acordurile de la Minsk pentru soluționarea conflictului din Donbas.
NOI VICTIME ALE ARMISTIȚIULUI 14 militari au fost uciși și alți 173 răniți în ultimele 24 de ore, în zona de conflict din estul Ucrainei, a declarat, ieri, o sursă din cadrul armatei ucrainene. Kievul a retras, miercuri, mii de soldați încercuiți la Debalțevo, nod feroviar strategic care face legătura între Donețk și Lugansk, cele două bastioane separatiste, după un masiv asalt al rebelilor. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că insurgenții din Lugansk și Donețk au utilizat armament modern împotriva soldaților ucraineni la Debalțevo, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu deteriorarea situației din estul Ucrainei, în ciuda regimului de încetare a focului.
Nici în privința numărului victimelor produse de conflictul ucrainean, Kievul nu se poate pune de acord cu separatiștii. Într-o întâlnire desfășurată miercuri cu președintele Petro Poroșenko, care s-a deplasat în zona de conflict după abandonarea Debalțevo, responsabili ai Statului Major al armatei ucrainene au indicat că, în timpul luptei de la Debalțevo, cel puțin 22 de soldați ucraineni și-au pierdut viața, iar peste 150 au fost răniți. Rebelii avansează însă un bilanț mult diferit al pierderilor suferite de armata ucraineană. Astfel, Denis Pușilin, emisarul rebelilor din Donețk la negocierile în cadrul Grupului de Contact asupra Ucrainei, a indicat că peste 3.000 de militari ucraineni și-au pierdut viața la Debalțevo, iar așa-numitul președinte al autoproclamatei republici populare Donețk, Aleksandr Zaharcenko, a anunțat, ieri, 3.000 - 3.500 de soldați ucraineni uciși la Debalțevo.
CONVOI UMANITAR ONU Un convoi transportând ajutor umanitar din partea a trei agenții ONU era așteptat ieri la Donețk, primul de acest gen care ajunge în bastionul rebelilor din estul Ucrainei. Convoiul, format din șase vehicule, este o inițiativă comună a Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acest convoi transportă 62 de tone de medicamente, apă și produse de primă necesitate.
Rusia a trimis, de la mijlocul lunii august 2014, peste 15 convoaie umanitare. Niciunul nu a fost însă inspectat de partea ucraineană sau de Crucea Roșie. De fiecare dată, Ucraina a atras atenția că prin trimiterea acestor convoaie umanitare, cu un conținut necunoscut și fără acordul și permisiunea autorităților de la Kiev, Rusia încalcă legislația ucraineană și internațională. Potrivit presei ucrainene, alături de produse alimentare și medicamente, Moscova ar fi trimis și arme și muniții pentru rebeli.