Ucraineni reţinuţi în Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ucraineni reţinuţi în Libia

Externe 06 Septembrie 2011 / 00:00 496 accesări

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat ieri că 23 de cetăţeni ucraineni au fost reţinuţi în Libia, dintre care unul a fost eliberat. Cei mai mulţi străini din Tripoli afirmă că sunt hărţuiţi de insurgenţi, care au preluat recent controlul asupra capitalei libiene. Asupra a mii de străini planează suspiciunea că au susţinut forţele pro-Gaddafi. Din cauza culorii pielii lor, profesori proveniţi din Ghana sunt verificaţi cu brutalitate în punctele de control, iar 23 bucătari ucraineni au fost închişi de către rebeli, care îi acuză că sunt lunetişti pro-Gaddafi. Printre ucrainenii reţinuţi se află persoane în vârstă şi femei, iar insurgenţii rămân refractari la eforturile unor diplomaţi internaţionali privind eliberarea acestora. Au loc razii şi arestări iar muncitorii imigranţi sunt frecvent ţinte ale abuzurilor comise de insurgenţi, indică un raport al organizaţiei Human Rights Watch. Un lider rebel estima la 5.000 numărul persoanelor arestate la Tripoli. Şi, în timp ce libienii arestaţi dispun de condiţii de detenţie acceptabile, cei străini trăiesc în locuri indescriptibile fiind lipsiţi de apă potabilă şi îngrijire medicală. Această situaţie ar putea umbri imaginea insurecţiei libiene, care a promis crearea unei ţări libere şi respectarea statului de drept, afectând eforturile de relansare economică a ţării, unde lucrează numeroşi muncitori străini. Înaintea declanşării insurecţiei, în urmă cu peste şase luni, din cei şase milioane lucuitori cel puţin 1,5 milioane erau muncitori străini, în principal africani, asiatici şi est-europeni. Cei mai mulţi străini au părăsit Libia, plângându-se că nu şi-au mai primit salariile sau au fost jefuiţi de trupele lui Gaddafi. HRW le-a cerut trupelor rebele să pună capăt arestărilor arbitrare şi să creeze un sistem de detectare a mercenarilor lui Gaddafi. Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT, instanţa politică a insurecţiei) le-a cerut combatanţilor să nu comită abuzuri împotriva deţinuţilor, insistând că mercenarii străini care se fac vinovaţi de crime vor fi supuşi unei judecăţi corecte.

SCUZE DE LA MI6 ŞI CIA Comandantul forţelor antiguvernamentale din Tripoli a spus că vrea ca Marea Britanie şi SUA să-i prezinte scuze pentru că l-au transferat într-o închisoare libiană în 2004. Abdel Hakim Belhaj, pe atunci suspectat de terorism, spune că a fost torturat după arestarea sa, în Bangkok. El a subliniat că a fost dus în Libia, de CIA şi MI6. El a precizat că agenţii MI6 şi CIA nu au fost martori la actele de tortură dar l-au interogat după aceea. Premierul David Cameron susţine anchetarea acuzaţiilor potrivit cărora serviciile britanice de informaţii ar fi fost implicate în transferul unor libieni suspectaţi de terorism. Jim Howells, fost secretar de Externe devenit preşedinte al comisiei pentru informaţii şi securitate din Camera Comunelor, a declarat că acest comitet nu a găsit nicio dovadă legată de predarea bărbatului de către britanici, dar a adăugat că, după atacurile din 11 septembrie 2001, autorităţile britanice au colaborat strâns cu omologii libieni.

ARME DIN CHINA PENTRU GADDAFI China i-ar fi oferit cantităţi importante de arme colonelului Gaddafi în luna iulie, via Algeria şi Africa de Sud, scrie cotidianul canadian ”The Globe and Mail”. Ziarul afirmă că mai multe companii chineze de armament controlate de stat au fost dispuse, la sfârşitul lunii iulie, să vândă arme şi muniţii regimului Gaddafi, în valoare de cel puţin 200 de milioane de dolari, încălcând sancţiunile ONU. Omar Hariri, însărcinat cu afaceri militare în CNT, a examinat documentele şi a conchis că acestea explică prezenţa de noi arme pe teren. Documentele au fost descoperite într-un depozit de deşeuri din cartierul Bab Akkarah din Tripoli, unde locuiesc mai mulţi susţinători ai fostului regim. Firmele chineze au oferit tot stocul de arme de care dispuneau şi au propus fabricarea altora, dacă era necesar. Chinezii au insistat asupra necesităţii de a menţine discreţia şi au recomandat ca toate contractele să fie încheiate cu Algeria şi Africa de Sud, ţări cu care China a mai lucrat, se arată în documente.

BLAIR L-A AJUTAT PE SAIF GADDAFI Fostul premier britanic Tony Blair l-a ajutat pe Saif al-Islam Gaddafi cu lucrarea de doctorat la London School of Economics (LSE), arată documente descoperite în ambasada Marii Britanii la Tripoli. Într-o scrisoare semnată de Blair, acesta i se adresează fiului lui Gaddafi cu ”inginerul Saif” şi îi mulţumeşte pentru trasarea propunerii de teză. Fostul premier a sugerat chiar exemple care ar putea să îl ajute pe Saif al-Islam la studii. Blair a condus eforturile internaţionale de după 2004 pentru a-l aduce pe Gaddafi înapoi pe scena internaţională, după ani de izolare. Saif al-Islam Gaddafi a studiat la prestigioasa universitate LSE, către care a făcut numeroase donaţii.



12