UDMR a rupt protocolul de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UDMR a rupt protocolul de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE

Politică 23 Mai 2019 / 16:03 1269 accesări

UDMR a rupt protocolul de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE

UDMR anunţă suspendarea protocolului de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului.

UDMR nu va susţine, începând de joi, nicio iniţiativă sau măsură a Guvernului, iar până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect, anunţă Uniunea.

Potrivit unui comunicat al UDMR transmis, joi, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situaţiei, deşi acest lucru este datoria autorităţilor şi a coaliţiei PSD-ALDE.

„În această dimineaţă, Poliţia din Bacău a efectuat percheziţii la domiciliul viceprimarului din Sânmartin şi la Primăria Sânmartin. Viceprimarul Laszlo Antal a fost dus pentru audieri la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita, în condiţiile în care nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea şi profanarea mormintelor soldaţilor maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică. La fel, autorităţile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmăneşti, care a contribuit la escaladarea evenimentelor. În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situaţiei, deşi acest lucru este datoria autorităţilor şi a coaliţiei PSD-ALDE. (...) Începând de astăzi UDMR nu va susţine nici o iniţiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluţionarea situaţia cimitirului din Valea Uzului protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii UDMR susţin că Guvernul trebuie să oprească „practicarea dublei măsuri” de către organele şi instituţiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetăţeni de rangul doi.

„Contextul juridic este extrem de clar: executarea lucrărilor de construcţii ilegale pe mormintele ostaşilor căzuţi în Valea Uzului întruneşte elementele infracţiunii de profanare de morminte, prevăzută în art. 383 a Codului Penal, iar acţiunile de provocare ulterioare reprezintă incitarea la ură şi discriminare conform art. 369 al Codul Penal. Crucile din beton construite de administraţia locală Dărmăneşti fără autorizaţie, din bani publici şi pe suprafaţa altei localităţi, sunt un abuz în serviciu flagrant. (...) Considerăm atitudinea Guvernului ca fiind inacceptabilă atât din punct de vedere etnic, moral, cât şi politic”, se mai arată în comunicatul Uniunii.

UDMR solicită Guvernului să înlăture construcţiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului şi să facă cercetări privind „abuzurile primarului din Dărmăneşti şi ale celorlalţi autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor”.

Săptămâna trecută, poliţiştii băcăuani au declanşat o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenţia premierului Dăncilă. Ceremonia de inaugurare în Cimitirul Internaţional Valea Uzului, din Dărmăneşti, judeţul Bacău a fost amânată, primarul susţinând că vrea să evite campania electorală. Ministerul Culturii susţinea, însă, că autorităţile nu aveau aviz. Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Taguri articol


12