2014 nu pare a fi tocmai un an reușit pentru UDMR, având în vedere faptul că nu a izbutit să-și pună în aplicare masterplanul privind înființarea așa-zisului ținut secuiesc. Nici nu știm dacă va avea sorți de izbândă proiectul maghiarilor, ținând cont că, pentru a reuși acest lucru, este nevoie de schimbarea Constituției. Ei, în schimb, o țin pe a lor. Și-au pus ochelarii de cal și merg înainte. Tragem această concluzie după ce șeful UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la începerea ședinței Consiliului Reprezentanților Unionali din Târgu Mureș, că maghiarii din România trebuie să continue pe calea pe care au urmat-o de 25 de ani încoace. „Trebuie să mergem mai departe dacă vrem să recuperăm pămânul natal”, a spus Hunor.
UDMR ȘI „PĂMÂNTUL NATAL” Nu ne mai miră cu nimic faptul că UDMR are această atitudine, după ce a făcut alianță cu fiecare partid aflat la putere, pentru a-și asigura locuri în Guvern. De ce au vrut în Executiv? Nu pentru a aduce vreun beneficiu românilor, ci pentru a pune mâna pe Transilvania, pe care România a recuperat-o de la austro-ungari în urmă cu 96 de ani. Dacă ne luăm după spusele lui Kelemen Hunor, Ardealul este pământul natal al ungurilor. Noi îl contrazicem, pentru că, din punct de vedere, constituțional, orice om născut pe plaiurile mioritice este român (!).
REACȚII DIN AMBELE TABERE Lăsând la o parte acest aspect, declarația șefului UDMR l-a scos din pepeni pe președintele Partidului România Unită (PRU), deputatul Bogdan Diaconu, care a socotește spusele lui Hunor drept „declarații de război”. „UDMR se declară în conflict deschis cu statul în interiorul căruia acționează. Singura soluție este scoaterea acestei grupări în afara legii! Chiar noi (cei din PRU - n.r.) vom depune la Parlament un proiect de lege în acest sens. Este timpul ca UDMR să plece definitiv din politica românească”, a spus Diaconu. Maghiarii nu par a fi deranjați de declarațiile șefului PRU, ci mai degrabă sunt preocupați de amenda primită de colegii lor din Partidului Civic Maghiar (PCM) din partea prefectului de Covasna, Marius Popica. Prefectura a luat această decizie după ce formațiunea maghiară a organizat un miting pro-autonomie la Sfântu Gheorghe, în 29 noiembrie, fără niciun fel de autorizație, pentru care a primit o notă de plată destul de consistentă - 5.000 de lei, pe care Kelemen Hunor îi solicită Guvernului s-o anuleze. Nici consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, nu a rămas indiferent față de acțiunea Prefecturii Covasna, întrucât a trimis o notă de protest faţă de amenda aplicată filialei judeţene a PCM.