După ce, la finele lunii ianuarie, Elena Udrea era luată de acasă cu infinită grijă de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată în dosarul "Microsoft", ea având răgazul necesar pentru a posta chiar și un mesaj pe Facebook înainte de a pleca, un nou episod controversat confirmă delicatețea instituției conduse de Laura Codruța Kovesi față de protejata lui Traian Băsescu. Mai întâi, marți noapte, când a fost scoasă din sediul DNA, cu ordonanță de reținere emisă pe numele ei, Udrea a fost flancată de jandarmi. Aceștia au făcut scut în jurul ei pentru a nu fi filmată de jurnaliștii ce așteptaseră zece ore în fața clădirii exact acel moment. O măsură nejustificată, luată special pentru protejarea imaginii Elenei Udrea. Cel mai important moment al nopții, însă, abia urma: procedura standard în astfel de cazuri a fost încălcată cu seninătate de dragul "blondei de la Cotroceni", care, probabil, este atât de specială încât regulile valabile pentru toți ceilalți nu i se pot aplica. Mai exact, la plecarea de la DNA, conform uzanțelor, Udrea era încătușată, însă, în momentul în care a ajuns la Arestul Poliției Capitalei, fostul ministru a coborât din mașină cu mâinile libere, după judiciaristul DNA care o însoțea, închizând chiar și portiera autoturismului, cu un zâmbet pe față... La fel de surâzătoare era Udrea și în fața DNA, când a declarat "Vă așteptați la altceva? Îi poți pune cătușe Elenei Udrea, dar nu poți pune cătușe adevărului", încercând, încă o dată, să ia poza de victimă a sistemului care se apără împotriva dezvăluirilor ei.
TRATAMENT VIP Tratamentul preferențial de care Udrea se bucură în raport cu DNA-ul este cu adevărat scandalos, în condițiile în care, până în prezent, toate persoanele care au avut de-a face cu procurorii lui Kovesi au fost nu doar încătușate, ci plimbate ostentativ cu mascații și urcați în dubele trupelor speciale în așa fel încât camerele de luat vederi să surprindă perfect momentul, iar imaginile să ajungă apoi la public. A mai existat, totuși, o excepție de la cutumele DNA: Alin Cocoș, fiul fostului soț al Elenei Udrea. În legătură cu dispariția magică a cătușelor, DNA a anunțat că s-a autosesizat pe baza imaginilor prezentate de jurnaliști și că va face o verificare administrativă pentru a se stabili ce s-a întâmplat. Dacă vor fi luate și măsuri încă nu se știe. Cert este că, potrivit procedurii, "încătuşarea se efectuează obligatoriu asupra celor urmăriţi, reţinuţi, condamnaţi şi arestaţi preventiv, pe timpul transferării sau al escortării, precum şi în alte situaţii, cum ar fi cele în care persoanele se manifestă agresiv şi sunt violente sau dacă, din cauza stării psihice în care se află, prezintă pericol pentru viaţa şi integritatea lor corporală, a poliţistului sau a altor persoane". Bineînțeles, însă, că legea nu se aplică tuturor...
GEST CU REPETIȚIE Potrivit DNA, Elena Udrea a fost reținută marți, la ora 21.40, pentru mai multe fapte de trafic de influență - în legătură cu încheierea și derularea acordului-cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro -, precum şi pentru spălare de bani. Avocatul Elenei Udrea, Alexandru Chiciu, a precizat că aceasta a dat la DNA o declaraţie în care a răspuns cu privire la acuzaţiile ce i s-au adus. Afirmațiile Elenei Udrea nu au privit alte aspecte decât învinuirile anchetatorilor, a mai precizat Chiciu. Ieri, Elena Udrea a fost prezentată magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Nici sosirea ei la instanță nu a fost lipsită de episoade controversate. La scurt timp după ce a coborât din duba Poliției, Udrea a repetat gestul de a-și atinge nasul cu degetul arătător al mâinii drepte, pe care l-a făcut şi luni, în plenul Camerei Deputaţilor, când se discutau cererile DNA de avizare a urmăririi, reţinerii şi arestării deputatului PMP. Aseară, Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Microsoft. ”Pe chestiunea legată de Microsoft s-a înlocuit controlul judiciar cu arest preventiv și pe denunțul lui Dinu Pescariu s-a dat mandat de arest preventiv", a spus avocatul Marius Sebastian Striblea. El a ținut să atragă atenția că a observat "foarte multe persoane implicate în dosarul Microsoft și pe care nu le-a întrebat nimeni de sănătate până acum". El a făcut anunțul la ora 20.45, cu circa o oră înainte de expirarea mandatului de reținere, emis aseară. Arestarea ei s-a făcut pentru mai multe fapte de trafic de influență - în legătură cu încheierea și derularea acordului-cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro -, precum şi pentru spălare de bani. Decizia magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu este însă definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de trei zile.
FIRME STRÂNSE CU UȘA Pe de altă parte, noi informații legate de dosarele instrumentate de DNA ies la iveală. Procurorii arată, în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu, apropiatul Elenei Udrea, în dosarul "Gala Bute", că firmele care executau lucrări finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea depindeau de "bunăvoinţa" persoanelor cu funcţii de conducere din instituţie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată din cauza întârzierii decontărilor. În acest context, în perioada 2010 - 2011, Tudor Breazu le-a ajutat pe Elena Udrea şi pe Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii, să primească 300.000 de lei de la Dragoş Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind de a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societate în baza contractelor încheiate. După ce Compania Naţională de Investiţii făcea plăţile către firma lui Botoroagă, acesta dispunea transferul a aproximativ 10% din suma încasată către Ştefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlată de acesta - Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanţă fictive, se mai arată în documentul citat. În acest mod s-ar fi realizat cinci plăţi în valoare de 335.486 de lei, bani din care Lungu i-ar fi transferat lui Tudor Breazu, prin intermediul societăţii Ekaton Consulting SRL, în baza altor contracte de consultanţă fictive, sumele de 209.762 de lei, prin patru transferuri bancare, şi de 90.000 de lei, în numerar, spun procurorii.