Udrea a rupt PMP în bucățele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Udrea a rupt PMP în bucățele

Eveniment 18 August 2014 / 00:00 1586 accesări

Pemepiștii sunt tot mai dezbinați, mai împărțiți în grupuri și grupulețe și mai indeciși. Au pornit cu stângul, s-au fript la alegerile europarlamentare, și-au făcut-o dușman pe Monica Macovei și au dat-o în bară cu desemnarea candidatului la prezidențiale. Filialele ar fi trebuit să strângă deja semnăturile necesare pentru candidatura lui Cristian Diaconescu, însă, dacă e să ne luăm după mezina prezidențială, nu sunt lăsate de Elena Udrea, care își închipuie că România este pregătită pentru o femeie-candidat la Președinție. Cert este că PMP este măcinat de frământări și orgolii chiar din interior, fiind propriul său dușman.

DREAPTA, MĂCINATĂ DE TENSIUNI Crearea unei formațiuni politice special pentru Elena Udrea nu a fost de bun augur pentru șeful statului. Liderii PMP înghit cu noduri faptul că sunt conduși de o femeie, iar dorința ei de a candida pentru cea mai înaltă funcție în stat a picat cam greu în stomacul celor din partidulețul prezidențial, în condițiile în care își aleseseră deja un candidat. Europarlamentarul PMP Cristian Preda remarcă uriașa fragmentare de pe eșichierul de dreapta. În opinia lui, efectele fărâmițării segmentului politic de dreapta ar putea avea efecte devastatoare pentru partidele din zona asta: ”Fuziunea PDL - PNL a generat trei candidați la prezidențiale: Klaus Iohannis (în numele ACL), Monica Macovei (independentă, fără a demisiona din PDL) și C.P. Tăriceanu (ca lider al unui nou partid). Mișcarea Populară e pe cale să producă și ea două candidaturi pentru Cotroceni: Cristi Diaconescu, din partea Fundației, și Elena Udrea, cu sprijinul partidului cu același nume. Ambele efecte sunt surprinzătoare. Nu știu pe cineva care să le fi anticipat. De la europene încoace, sensibilitățile de centru-dreapta nu se coagulează, ci se disipează, accentuând tensiuni deja schițate sau inventând noi fracturi”. El atrage atenția că este naiv să se creadă că între cele două tururi ale alegerilor s-ar putea produce miracole, ”adică o regrupare naturală anti-PSD a unui număr masiv de voturi acordate unui număr indefinit de candidați".

UNII PIERD, ALȚII... SE SAPĂ În timpul ăsta, în PMP sunt atacuri la baionetă, nemulțumiri, orgolii și jocuri politice ”care pe care”. Cristian Diaconescu, sătul probabil de atâta nestatornicie pemepistă, a anunțat că va candida cu sau fără susținerea partidului. Multe organizații din teritoriu se dau de ceasul morții să strângă cele 200.000 de semnături necesare pentru candidatura lui, în timp ce Elena Udrea este acuzată că le interzice acest lucru. Există și filiale care vor decide abia săptămâna aceasta, prin vot, dacă îl menţin drept candidat la Preşedinţie pe Diaconescu sau dacă, dimpotrivă, vor cere înlocuirea acestuia cu Udrea. Mulți lideri din teritoriu cred că Udrea ar aduce mai multe voturi, alții - dimpotrivă. Cert este că, ușor-ușor, Diaconescu pierde teren. Adică încă nu e nimic bătut în cuie în PMP. Jocurile se fac... în altă parte. Băsescu și-a anunțat susținerea pentru Diaconescu, însă Udrea se laudă și ea că are suportul șefului statului. Fostul pemepist Adrian Papahagi le atrage atenția foștilor colegi de partid că Udrea este ”un personaj lipsit de substanţă, contestabilă, toxică, un junk-food cancerigen şi care, prin gălăgie, harţă permanentă, salturi cu paraşuta şi alte circării, speră să atragă atenţia asupra ei”. Oricum, target-ul de semnături pentru Diaconescu este departe de a fi realizat, dar nu credem că acest lucru chiar reprezintă o îngrijorare pentru Udrea. Prietenii știu de ce. Secretarul general al PMP, Cristian Petrescu, spune că partidul are un candidat respectabil şi respectat, Cristian Diaconescu, însă ”postul de preşedinte, din păcate, este unul de ales, nu de numit”, iar în ședința de mâine a Colegiului Director al partidului va fi găsită cea mai bună soluție privind candidatul la prezidențiale. El a făcut o aluzie transparentă la lipsa de performanță a lui Diaconescu, care nu ar sta prea bine în sondajele de până acum.

”UN OFIȚER ACOPERIT MAI PUȚIN” Referindu-se la candidatura lui Diaconescu, senatorul Sorin Roșca-Stănescu a arătat, într-un editorial, că ”în cursa prezidențială vom avea un ofițer acoperit mai puțin” odată cu înlăturarea acestuia: ”A țopăit, ca o țintă vie, în beneficiul Elenei Udrea. A fost iepurașul acesteia. Săptămâna viitoare (săptămâna aceasta - n.r.), Cristian Diaconescu, alintat de prieteni cu numele de Cristi, va fi dus la recuzită. La recuzita de oameni politici”. Totodată, senatorul se întreabă: ”O fi și Udrea puțin acoperită? O fi din valul trei al Securității? Cine știe? Ea va alerga pe același culoar cu Monica Macovei. De fapt, nu sunt sigur că, prin rocada de la PMP, avem un acoperit mai puțin la prezidențiale. Poate că în acest caz se aplică principiul ”nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă”.



12