Udrea, reținută 24 de ore

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Udrea, reținută 24 de ore

Eveniment 11 Februarie 2015 / 00:00 3481 accesări

            Elena Udrea este, fără umbră de îndoială, de mai bine de o săptămână, centrul de atenție al actualității românești. Cu siguranță unul dintre cei mai importanți oameni ai regimului Băsescu, "blonda de la Cotroceni" a reușit să escaladeze cu rapiditate "lanțul trofic" al apropiaților fostului președinte, ajungând la un moment dat să gestioneze bugetul uriaș al Ministerului Dezvoltării, poziție care a făcut-o cel mai important membru al Guvernului condus, în teorie cel puțin, de Emil Boc. În tot acest timp, notorietatea Elenei Udrea a crescut, ea fiind identificată drept unul dintre artizanii afacerilor uriașe făcute de camarila PDL în anii în care s-a aflat la putere. În anii ascensiunii sale, în pofida controverselor care au înconjurat-o, Udrea nu a fost deranjată nici măcar cu o floare de procurori, aceasta aflându-se, în mod evident, sub protecția lui Traian Băsescu și căpătând astfel o intangibilitate pe care probabil spera să și-o păstreze și după plecarea președintelui-jucător de la Cotroceni. Semnale care arătau că finalul epocii Băsescu ar putea avea consecințe nefaste asupra Elenei Udrea au existat. Certitudinea a venit în momentul în care fotografiile de filaj de la Paris au apărut ca din neant. Udrea, surprinsă în timpul unei ședințe de shopping, pe străzile capitalei Franței, alături de fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, actualmente arestată preventiv, au marcat o întoarcere de 180 de grade în raporturile fostului ministru al Turismului cu sistemul din care până atunci făcuse parte.

            "SERVICIILE ÎȘI CAUTĂ NOUL STĂPÂN" Iar importanța loviturii a fost confirmată, în mod involuntar, de atacul lansat imediat de Traian Băsescu la adresa serviciilor de informații. Într-o emisiune televizată, Băsescu, vizibil iritat de cele întâmplate, a declarat: "E clar că serviciile se află în spatele acestei chestiuni. Îmi e clar că se mișcă, au rămas perfect loiale în relația cu mine, primesc informațiile ca și până acum, dar în același timp s-au băgat în niște jocuri care nu sunt ale lor. Își caută noul stăpân. De mai bine de o lună spun că avem o legislație slabă, trebuie puse serviciile sub control", declara atunci Traian Băsescu, care, brusc, după zece ani de mandat, realiza că serviciile au prea multă putere în România. Până atunci, forța lor nu-l deranjase absolut deloc... Controversata Elena Udrea și povestea ei de succes au început să se clatine serios după seismul care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie. Aceasta a fost adusă la audieri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în legătură cu dosarul "Microsoft". După episodul vizitei la DNA, chiar și fără mascații proverbiali folosiți de instituția condusă de Laura Codruța Kovesi pentru spectacolele puse în scenă în toată țara, Elena Udrea a început războiul împotriva generalului Florian Coldea, șeful interimar al SRI, pe care l-a nominalizat drept omul care "deține secretele tuturor" și care, din umbră, controlează ceea ce i se întâmplă.

            "SE VREA REDUCEREA MEA LA TĂCERE!" Luni seară, înainte ca plenul Camerei Deputaților să ia o decizie în privința avizelor solicitate de DNA pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, aceasta a ținut un discurs de 20 de minute în Parlament, cerându-le colegilor ei să respingă demersul Direcției. Așa cum s-a întâmplat și în ultimele zile, Udrea a marșat pe ideea că este o victimă a SRI-ului și a DNA-ului, care lucrează împreună pentru a o reduce la tăcere, pentru a o opri să facă în continuare dezvăluiri. "Vă rog să încuviințați solicitările de urmărire penală pentru a lăsa Justiția să-și urmeze cursul, dar vă rog să nu încuviințați cererile de arestare preventivă (...) Se vrea reducerea mea la tăcere! Elena Udrea trebuie să tacă. Adevărurile pe care eu le pot spune sunt periculoase pentru unii. (...) Cererile de arestare preventivă au venit după ce am formulat acele acuzații, după ce am făcut denunțul împotriva domnului Coldea, nu înainte!". Deși Udrea a atacat în nenumărate rânduri Parlamentul în perioada în care PDL-ul se afla la guvernare, aceasta și-a amintit brusc despre importanța Legislativului. „Mesajul meu e că Parlamentul trebuie să exercite puterea în România: politicienii au legitimitatea dată de votul popular, în timp ce oamenii din instituții precum serviciile secrete pot face exces de putere. (…) Elena Udrea este pusă la stâlpul infamiei. Fragilizează democrația ceea ce se întâmplă azi (n.r. - luni)”, a mai spus Udrea, care a uitat să amintească și faptul că Florian Coldea, omul pe care îl acuză de numeroase abuzuri, a fost avansat la gradul de general cu trei stele de nimeni altul decât Traian Băsescu...

            GEST STRANIU La capătul discursului în care și-a susținut nevinovăția și a afirmat din nou că s-a luptat, pe parcursul carierei ei politice, pentru o Justiție independentă (despre care zilele trecute spunea că este subjugată de teamă în fața cuplului Coldea - Kovesi, pomenind cazul unui judecător care a luat decizia arestării unei persoane importante la "comandă"), Elena Udrea s-a îndreptat către locul ei. Înainte de a se așeza, a căutat cu mare atenție o cameră de luat vederi, a privit fix către obiectiv și și-a atins nasul cu degetul arătător al mâinii drepte, cu un aer calm și calculat. După câteva momente, în care s-a asigurat că a fost observată și că intenția ei de a transmite un mesaj este clară, Udrea și-a întors privirea zâmbind. Gestul ei ciudat a suscitat numeroase discuții. Una dintre ipoteze a fost aceea că Udrea a trimis o amenințare la adresa cuiva, în stil mafiot, un avertisment dur, care, în situația ei particulară, s-ar fi putut rezuma în felul următor: "Până acum am tăcut, dar te voi trage după mine! Voi vorbi!". Jurnaliștii au prezentat și o fotografie a lui Sile Cămătaru în care cunoscutul interlop bucureștean a fost surprins în aceeași ipostază. Conform unei alte interpretări, Udrea a făcut exact contrariul, și anume a dat asigurări unei persoane apropiate (eventual Traian Băsescu) că nu a spus până acum nimic compromițător. Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Facebook, Udrea a scris, la scurt timp, un mesaj care s-ar fi dorit lămuritor, dar care nu a fost: "Văd că gestul meu din Parlament, în care am dus mâna la nas, a creat mare vâlvă şi s-a transformat în subiect de analiză semiotică. În realitate, e un semn pe care l-am făcut unei persoane dragi mie, căreia am vrut să-i transmit că totul e în regulă", a scris Udrea. Ceea ce, bineînțeles, nu exclude varianta a doua, care este întărită și de literatura de specialitate. În cartea ”Monitorul Masoneriei”, scrisă de Malcolm C. Duncan, sunt descrise în amănunt gestul Elenei Udrea și semnificația pe care acesta o are în lumea masoneriei. În Gradul Maestrului Regal, a-ţi pune degetul la nas în acest fel înseamnă că-i spui unui frate să păstreze tăcerea. Semnul mai poate fi interpretat și ca o tăcere promisă unui frate.

            AL DOILEA GEST Argumentele aduse de Udrea în fața Camerei Deputaților nu i-au convins pe colegii săi, care au votat în favoarea ridicării imunității ei parlamentare. Deputații au aprobat toate cele șase cereri transmise de DNA: începerea urmăririi penale în dosarul "Gala Bute", extinderea urmăririi penale pentru luare de mită în aceeași speță, arestarea preventivă în dosarul "Gala Bute", începerea urmăririi penale în dosarul "Microsoft", reținerea și arestarea preventivă în cazul "Microsoft", dar și schimbarea controlului judiciar dispus pe numele fostului ministru al Turismului în măsura arestării preventive. Ieri dimineață, Elena Udrea s-a prezentat, aparent relaxată, la sediul Secției 2 Poliție, unde trebuie să meargă conform obligațiilor impuse de controlul judiciar. Înainte de a trece pragul clădirii, aceasta s-a întors către jurnaliști și a schițat cu degetul un dreptunghi în care apoi a mimat o semnătură, ca și cum ar fi cerut nota de plată. La scurt timp, ea a ieșit din clădire zâmbind și le-a spus jurnaliștilor: "Ne vedem la 12.00, la DNA". La sosirea în fața sediului DNA, Udrea a fost întâmpinată de câțiva cetățeni care au huiduit-o și au afișat pancarte pe care scria "Toţi băsiştii la puşcărie", "Bă$€$cu e aici", "Mai am un singur dor, Bă$€ la vorbitor (pe interior) şi Nuţi la Târgşor". Înainte de a intra în clădire, Elena Udrea a precizat doar că va face declarații în dosarul "Microsoft". Întrebată dacă va formula și un denunț, Udrea a evitat să ofere un răspuns clar: "Voi face ceea ce am de făcut". Avocatul acesteia, Alexandru Chiciu, a declarat că își dorește o poziție de echilibru, cu respectarea procedurii, fără exprimarea opiniilor în afara cadrului procesual. Este, practic, vorba de o strategie gândită de apărare, care presupune ca, din acest moment, "toate declarațiile să fie date doar în fața procurorilor și a instanței".

            Aseară, Elena Udrea se afla încă în sediul DNA. Unii spun că timp de nouă ore a tras de timp, amânând inevitabilul. În cele din urmă, a primit ordonanță de reținere pentru 24 de ore în dosarul Microsoft, urmând ca azi să fie prezentată instanței cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. După primele șapte ore, procurorii DNA i-au rezervat o surpriză Elenei. A fost pusă față în față cu omul de afaceri Gheorghe Stelian, cunoscut drept un om de casă al familiei Udrea - Cocoş, și cu Alexandru Faur, cel care a salvat-o pe Elena de creditul în valoare de 3,3 milioane de euro care îi provoca insomnii. Numele lui Gheorghe Stelian apare în dosarul Microsoft, în care Dorin Cocoş este acuzat că, în 2009, în baza unei înţelegeri cu Gheorghe Ştefan şi cu Gabriel Sandu, ar fi pretins de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu 9 milioane de euro, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică, încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, potrivit unui referat al procurorilor. DNA mai arată că, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Elena Udrea este acuzată, în dosarul Microsoft, de trafic de influenţă (fapte în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea), trafic de influenţă (fapte în legatură cu derularea contractului e - Romania), spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.



12