Udrea şi Cocoş făceau presiuni asupra fostei şefe DIICOT

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oamenii Alinei Bica fac dezvăluiri… interesante

Udrea şi Cocoş făceau presiuni asupra fostei şefe DIICOT

Politică 05 Ianuarie 2015 / 00:00 1875 accesări

UN DOSAR GREU

Unul dintre dosarele de răsunet care au ținut prima pagină a ziarelor, în toamna anului trecut, a fost cel al fostei șefe DIICOT Alina Bica. Ea a ajuns după gratii și a tras piciorul, cum se spune, pentru încă 10 persoane, care au început acum să dea din casă în fața procurorilor anticorupție. Dosarul acesta în care este cercetată Bica, și al cărui prejudiciu se ridică la 62 milioane euro, este unul stufos și descrie o încrengătură complicată de nume sonore ale unor oameni de afaceri sau politicieni, asupra cărora planează suspiciunea că ar fi fost implicați în așa-numita mafie a retrocedărilor. Printre aceste nume de rezonanță se află și fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș. Deși Udrea spune că ea și Alina Bica sunt doar prietene, deoarece au aceeași vârstă, rămân antologice pozele cu ședința lor de shopping din Franța. Totul i se trage Alinei Bica de pe vremea când făcea parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), perioadă în care a aprobat despăgubiri mari pentru un teren situat în București, în zona Plumbuita, deși, în realitate, acele hectare valorau mult mai puțin. Numai Cocoș pare să fi luat pentru "afacere" 10 milioane de euro. Terenul aparținea omului de afaceri Stelian Gheorghe, zis și ”Stelu”. Pe surse s-a aflat că, înainte de a primi despăgubirile, ”Stelu” a cesionat în favoarea unor anumite persoane câteva procente din drepturile cuvenite: ”Scopul era ca aceștia să intermedieze, prin Dorin Cocoș, Alin Cocoș (fiul lui Dorin - n.r.) și Elena Udrea, legătura cu membrii comisiei de la ANRP”.

”ÎMI RUP CAPUL!”

Se pare însă că directorul de cabinet al Dorinei Danielescu, fosta şefă a ANRP, ar fi declarat în faţa procurorilor că Elena Udrea şi Dorin Cocoş puneau presiuni asupra Alinei Bica, pentru a da drumul la licitaţiile de la ANRP. Mai mult, la dosar ar fi o declaraţie a directorului Danielescu despre un episod extrem de tensionat cu Alina Bica: aceasta ar fi ajuns la spital după ce s-ar fi pus presiune asupra sa. Se pare că, atunci, Bica ar fi leșinat pe fondul tensiunilor. În declarația susținută în fața procurorilor, directorul de cabinet spunea că Alina Bica urla: ”Îmi rup capul. Tu nu înțelegi că Elena și Dorin îmi rup capul?”.

UN CUPLU CORUPT?

Caracatița descrisă în dosarele procurorilor este una imensă și, pe măsură ce ancheta înaintează, ies la iveală noi detalii menite să ne lase cu gurile căscate. Potrivit procurorilor anticorupție, averea uriașă a Elenei Udrea provine din afacerile dubioase ale fostului ei soț. Acesta este acum la închisoare și multe din faptele lui cu iz penal abia acum ies la suprafață. Greu de spus câți din banii protejatei lui Băsescu provin din neregulile săvârșite de Cocoș sau de ce a girat șeful statului acest cuplu cu iz penal. La un moment dat, Băsescu spunea: ”Degeaba am ținut-o pe Elena Udrea să o protejez zece ani?”.

Dosarele de care se tem Băsescu şi Udrea

Sub Traian Băsescu și Emil Boc, ANRP a îmbogățit o grămadă de oameni. Dorin Cocoș este unul dintre cei care au profitat de situație. Cel puțin așa susține un martor din dosar, care a afirmat că fostul soț al Elenei Udrea i-a cerut 10 milioane șpagă pentru a-l ajuta cu un dosar de despăgubire. E drept că Elena Udrea a divorțat de Dorin Cocoș, însă procurorii anticorupție încearcă să demonstreze că mare parte din averea ei provine de la ex-ul ei. Pe lângă dosarul ”Bica”, numele lui Cocoș apare și în dosarul Microsoft, al cărui prejudiciu se ridică la 60 milioane de euro. În dosarul acesta, Elena Udrea a fost chemată la DNA la ceas de seară. Ea spune că în calitate de martor. Dar dosarele ”Frunza, copy-paste” sau ”stenogramele Alro” și și cel despre ”Cum să cheltuiești mii de euro într-o zi la Paris” nu îi dau fiori? Și pentru că de numele ei este legat și cel al lui Traian Băsescu, rămas fără imunitate, putem spune că amândoi vor transpira anul acesta, deoarece sunt dosare ce își așteaptă rândul la cercetare. Băsescu trebuie să dea socoteală și pentru dosarul ”Bercea Mondial”, în care este cercetat fratele său, și poate pentru contractul pentru securizarea frontierelor României care a fost atribuit concernului EADS fără licitaţie, prin Hotărâre de Guvern, în august 2004, la o valoare de aproape un miliard de euro. Dar să nu uităm de celebrul dosar ”Flota” sau de cele 66 de terenuri retrocedate pe vremea când era Băsescu primar.



12