UE a mușcat mărul. Apple ripostează

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gigantul ar trebui să plătească taxe retroactive de 13 miliarde de euro

UE a mușcat mărul. Apple ripostează

Economie 04 Septembrie 2016 / 14:36 601 accesări

Decizia Comisiei Europene referitoare la taxele retroactive uriaşe pe care ar trebui să le plătească Apple Irlandei a iritat la culme conducerea companiei. S-a lăsat și cu acuze privind un atac la adresa Statelor Unite. Directorul general al Apple, Tim Cook, a descris decizia (susținută fățiș de două dintre cele mai importante state comunitare - Germania și Franța) ca fiind ”o porcărie politică totală”. În replică, duminică, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat că măsura nu este deloc una îndreptată împotriva SUA, fiind doar o decizie care se bazează pe fapte și reguli economice.

Amintim că, săptămâna trecută, Executivul UE a ordonat Apple să plătească până la 13 miliarde de euro plus dobânzi Guvernului Irlandei, după ce a stabilit că un acord special de raportare a profiturilor internaţionale în această ţară este ajutor ilegal de stat. Juncker a mai spus că investigaţiile Comisiei în domeniul fiscal s-au concentrat în mare parte pe companii europene. Decizia CE a venit pe fondul unei iniţiative globale de combatere a evaziunii fiscale a companiilor multinaţionale, lansată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Cazul Apple a adus subiectul în centrul atenţiei şi a amplificat riscul unei reacţii din partea SUA, unde unii congresmeni au spus că rezultatul este un amestec european în baza fiscală americană. Directorul Centrului pentru Politici Fiscale şi Administraţie al OCDE, Pascal Saint-Amans, prezent la summitul G20, a declarat că planificarea fiscală a Apple este ”scandaloasă”, dar, ca şi Juncker, a spus că decizia CE se bazează pe reglementările actuale. Saint-Amans consideră însă improbabil ca decizia UE referitoare la Apple să devină un precedent pentru alte multinaţionale.

Remarcile lui Juncker par să aibă rolul să îi calmeze pe congresmenii americani, care au comentat ani de zile despre veniturile offshore ale companiilor, dar acum sunt îngrijoraţi că ordinul CE va face ca o parte mai mare din profiturile companiilor din SUA să ajungă la guvernele europene.

Încercările lui Juncker ar putea fi zădărnicite dacă ia amploare o inițiativă a cancelarului Austriei, Christian Kern, care vizează majorarea taxelor pentru alte firme foarte apreciate de americani - Starbucks şi Amazon. Kern a afirmat, într-un interviu, că Starbucks şi Amazon plătesc taxe mai mici în Austria decât tarabele cu cârnăciori. El a criticat şi giganţii de internet Google şi Facebook, afirmând că, dacă ar plăti taxe mai mari, ar putea fi mărite subvenţiile pentru presa scrisă.

”Fiecare cafenea vieneză, fiecare tarabă cu cârnaţi plăteşte taxe mai mari în Austria decât o companie multinaţională”, a arătat Kern într-un interviu acordat publicaţiei „Der Standard“, invocând două simboluri ale culturii culinare a capitalei austriece.

Taguri articol


12