UE a semnat, vineri, acorduri de asociere considerate istorice cu R. Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice care şi-au reafirmat voinţa de a rezista presiunilor exercitate de către Rusia pentru a se apropia de blocul european. Acordurile au fost semnate oficial, la Bruxelles, de cei 28 de şefi de stat şi de guvern din UE, reuniţi într-un summit de două zile, cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi premierii georgian, Irakli Garibaşvili, şi moldovean, Iurie Leancă.
”Este o mare zi pentru Europa. UE se află alături de voi, astăzi, mai mult decât oricând”, a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, adresându-se reprezentanţilor celor trei ţări. El a adăugat că ”nimic în acord nu este susceptibil să afecteze Rusia”. ”Acordul este pozitiv, nu este îndreptat împotriva cuiva”, a subliniat preşedintele CE, José Manuel Barroso. ”Pentru R. Moldova, opţiunea integrării europene este definitivă. Vrem să devenim parte integrantă a familiei europene. Dar vom fi supuşi unor presiuni foarte puternice”, a avertizat premierul moldovean, Iurie Leancă, referindu-se la regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Acordurile de asociere trebuie ratificate de cele trei ţări şi de către fiecare dintre cele 28 de state membre ale UE, un proces care se va desfăşura timp de mai multe luni.
NĂZUINŢE DE PESTE PRUT R. Moldova va intensifica cooperarea cu România, cu accent pe proiecte concrete, a declarat vineri, la Bruxelles, premierul moldovean, Iurie Leancă. ”Ne vom axa pe atragerea investiţiilor, pe dezvoltarea schimburilor comerciale. În acest sens avem înţelegeri foarte bune cu premierul Ponta”, a precizat Iurie Leancă. El a adăugat că, spre deosebire de regimul de vize, acum nu vor exista schimbări imediate, în cazul acordului de asociere și de liber schimb fiind vorba despre un proces de transformare puternică a tot ceea ce înseamnă activitate politică, socială, economică, a mentalităţilor, proces care presupune, totodată, un sprijin puternic din partea UE, astfel încât să fie cât mai rapid. În ceea ce privește relaţiile cu Rusia, Leancă a subliniat că acordul cu UE nu contravine bunelor relaţii politice, dar şi economice şi comerciale cu această ţară şi nici celor cu Kazahstan şi Belarus. Premierul de la Chişinău a menţionat că acordul cu UE trebuie acum transpus, pentru a convinge colegii din UE că R. Moldova nu rămâne la nivel de angajamente. Întrebat de jurnalişti dacă crede că ar putea exista anumite acţiuni violente după momentul semnării acordului, Iurie Leancă a arătat că este optimist în privinţa capacităţii de judecată şi de discernământ a politicienilor la Chişinău. ”R. Moldova va merge înainte către o viaţă mai bună, semnarea acordului cu UE reprezentând un moment istoric, dar şi un semn că R. Moldova revine acasă, în Europa”, a mai declarat Leancă.
Deja, compania Air Moldova a anunţat, vineri dimineaţă, anularea curselor 9U173 şi 9U174 de la Moscova spre Chişinău şi de la Chişinău spre Moscova, în urma ridicării permisiunii de zbor din partea autorităţilor aviatice ale Federaţiei Ruse. Astfel, cu câteva ore înainte de decolarea cursei spre Moscova din Chişinău, la ora 7.00, autorităţile aviatice ale Federaţiei Ruse au anunţat că nu permit operarea zborului, fără însă a oferi vreo explicaţie.
Într-un comunicat de presă dat publicităţii vineri, deputatul PSD Bogdan Diaconu, vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a declarat că ”următorul pas după asocierea R. Moldova cu UE trebuie să fie reunificarea cu România”.