UE acordă Iranului alte două săptămîni pentru a-şi clarifica poziţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Regimul de la Teheran a avertizat marile puteri că îşi va revizui politica de cooperare cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, în cazul în care Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va decide impunerea de sancţiuni împotriva sa. Iranul, care a refuzat să se conformeze unei rezoluţiei Consiliului de Securitate care îi cerea suspendarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului înainte de 31 august, riscă să fie vizat de sancţiuni internaţionale.

UE acordă Iranului alte două săptămîni pentru a-şi clarifica poziţia

Externe 04 Septembrie 2006 / 00:00 713 accesări

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, a adus în discuţie în cadrul vizitei de 48 de ore efectuate la Teheran, delicata problemă a dosarului nuclear, în privinţa căreia secretarul general al Naţiunilor Unite consideră că este necesară mai multă răbdare şi pe care interlocutorii iranieni vor să o rezolve prin negocieri. Kofi Annan a primit asigurări în schimb că Iranul, unul dintre principalii susţinători ai Hezbollah, va participa la eforturile de pace ale Naţiunilor Unite în Liban. Vizita survine pe fundalul presiunilor exercitate de Statele Unite pentru impunerea rapidă de sancţiuni împotriva Iranului, după refuzul de a respecta rezoluţia Consiliului de Securitate. Aceaste se înscrie, de asemenea, în cadrul turneului diplomatic efectuat în Orientul Mijlociu, al cărui obiectiv este consolidarea păcii în Liban, după o lună de război între Israel şi gherilele Hezbollah, susţinute de Iran şi Siria. Iranul este acuzat de Israel că furnizează arme grupării Hezbollah, dar regimul de la Teheran dă asigurări că nu a susţinut mişcarea şiită decît din punct de vedere moral.

Kofi Annan s-a întîlnit cu ministrul iranian al Afacerilor Externe, Manuchehr Mottaki şi cu negociatorul-şef în dosarul nuclear, Ali Larijani. Duminică, acesta s-a întîlnit cu preşedintele Mahmud Ahmadinejad, care a reafirmat, sprijinul faţă de rezoluţia Naţiunilor Unite în problema libaneză şi decizia de a negocia pentru a pune capăt crizei legate de activităţile nucleare. Apărarea "cu fermitate" a obiectivelor iraniene s-a concretizat deocamdată cu un nou avertisment, de această dată din partea lui Alireza Sheikh-Attar, adjunctul ministrului iranian al Afacerilor Externe, care se ocupă de probleme economice. Acesta a avertizat marile puteri consumatoare de petrol că va mări preţul ţiţeiului în cazul impunerii de sancţiuni. Totodată, Parlamentul iranian începe examinarea unei propuneri de lege privind suspendarea inspecţiilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Cei cinci membri ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite format din Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, la care se adaugă şi Germania, se vor întîlni joi, la Berlin, pentru a discuta asupra refuzului Iranului de a renunţa la activităţile nucleare. Între timp, Uniunea Europeană a decis să dea o nouă şansă regimului de la Teheran. Şefii diplomaţiilor europene au convenit, sîmbătă, să acorde Iranului încă două săptămâîi pentru a-şi clarifica poziţia asupra încetării activităţilor nucleare sensibile. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Javier Solana, se va întîlni săptămînă viitoare cu negocitorul-şef iranian în problema nucleară, Ali Larijani, pentru a încerca să clarifice ambiguităţile din documentul de 21 de pagini, prin care Iranul a răspuns ofertei de cooperare lansate de marile puteri în schimbul încetării activităţilor de îmbogăţire a uraniului. Miniştrii europeni au refuzat să vorbească deschis despre sancţiunile ce ar putea fi impuse împotriva Iranului, în cazul în care acesta refuză să se conformeze. Unele state din cadrul Uniunii s]nt nemulţumite de maniera secretoasă de gestionare a crizei iraniene de către Javier Solana şi cele trei puteri negociatoare, Franţa, Marea Britanie şi Germania, subliniind că diplomaţii lor nu au avut acces la raportul Iranului, la reuniunea din Finlanda. Statele Uniunii Europene vor discuta despre conţinutul unui mesaj unitar privind dosarul nuclear iranian la reuniunea CAGRE, de la 15 septembrie.



12