UE anchetează mai multe bănci suspectate de manipularea Euribor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Măsuri anticriză

UE anchetează mai multe bănci suspectate de manipularea Euribor

Externe 20 Octombrie 2011 / 00:00 307 accesări

CE a confirmat ieri că au fost efectuate investigaţii la sediile mai multor bănci care activează pe piaţa derivativelor legate de Euribor, pe fondul suspiciunilor referitoare la existenţa unui cartel pe această piaţă. Executivul comunitar a precizat că este îngrijorat de posibilitatea ca societăţile vizate să fi încălcat legislaţia antitrust, care interzice cartelurile şi practicile restrictive. Comisia nu a identificat băncile sau ţările unde au fost efectuate investigaţii însă o sursă citată de Reuters susţine că birourile din Londra ale Deutsche Bank se numără printre băncile investigate de CE. Dobânda Euribor este stabilită de 44 de bănci şi este utilizată ca indicator de referinţă pentru mii de miliarde de credite şi instrumente financiare în euro. Ancheta CE vine după ce în luna martie a acestui an, agenţiile de reglementare din SUA şi Japonia au demarat o anchetă globală pentru a stabili dacă dobânda Libor a fost manipulată în timpul crizei financiare.

RATINGUL SPANIEI, COBORÂT Agenţia de evaluare financiară Moody\'s a retrogradat cu două trepte, de la Aa2 la A1, cu perspectivă negativă, ratingul acordat obligaţiunilor spaniole, la două zile după ce Standard & Poor\'s a luat aceeaşi decizie. Moody\'s a argumentat că nu se întrevede o rezolvare credibilă a crizei datoriilor din Zona Euro şi că dificultăţile cu care se confruntă băncile spaniole care doresc să împrumute bani afectează prognoza de creştere economică a ţării. Astfel, agenţia şi-a menţinut perspectiva negativă asupra ratingului Spaniei, care reflectă riscurile unei escaladări a crizei din Zona Euro.

MARATON ANTICRIZĂ UE va intensifica, începând de mâine, programul pentru pregătirea reuniunii liderilor din cele 27 de state UE şi din Zona Euro, începând o serie de reuniuni maraton care să ajute ca la reuniunea de duminică a liderilor să fie finalizate detaliile planului său integral anticriză. Conform agendei publicate marţi de Consiliul European, mâine va avea loc, la Bruxelles, începând cu ora 12.00 GMT, reuniunea miniştrilor de Finanţe din Zona Euro, sâmbătă dimineaţă li se vor alătura şi ceilalţi deţinători de portofoliu din ţările UE şi la ora 13.00 GMT, responsabilii cu afaceri europene vor pregăti documentele ce vor servi ca bază de dezbatere liderilor europeni. Duminică se vor reuni la consiliu, iniţial, toţi liderii UE (8.30 GMT) şi, în jurul orei 14.00 GMT, discuţiile se vor limita la nivelul liderilor din cele 17 ţări din Zona Euro. Miniştrii de Finanţe şi liderii europeni vor avea rolul dificil de a da un impuls întâlnirii şi de a prezenta nu numai răspunsuri parţiale la criză, cum au făcut până acum, ci şi un plan integral pentru a pune capăt, o dată pentru totdeauna, crizei al cărei epicentru este în Grecia şi care a atins, deja, dimensiuni sistemice. Germania şi-a redus aşteptările privind rezultatul Consiliului, spunând că nu trebuie să fie gata duminică toate detaliile, dar CE aşteaptă un răspuns urgent la criza datoriei suverane.



12