UE atenţionează Rusia să nu extindă frontiera regiunii separatiste pro-ruse autonome Osetia de Sud în detrimentul Georgiei, pentru a controla o parte din conducta petrolieră Baku - Supsa care trece prin zona frontierei, relatează BBC News.
La frontiera dintre regiunea separatistă autonomă Osetia de Sud, fostă parte a statului georgian până în 2008, şi Georgia există tensiuni din cauza modificării teritoriale a frontierei administrative, susţin reprezentanţi ai statului georgian. Potrivit acestora, Rusia ar fi retrasat graniţa dintre Georgia şi Osetia de Sud. Trupele ruse ar fi instalat marcaje în zona frontierei, încălcând suveranitatea Georgiei, pentru a dobândi control asupra unei părţi din conducta petrolieră Baku - Supsa care trece prin zona respectivă. Trupele ruse au patrulat la graniţa administrativă dintre Rusia şi Georgia de la încheierea războiului din 2008 din Osetia de Sud. Potrivit unor rapoarte întocmite de statul georgian, marcajele instalate de trupele ruse au fost plasate cu cel puţin 300 de metri spre sud, pe teritoriul Georgiei, extinzând astfel suprafaţa regiunii separatiste Osetia de Sud. Frontiera nou-trasată se află acum la 500 de metri de autostrada principală a Georgiei, care face legătura între Marea Neagră şi Azerbaidjan. Rusia a negat acuzaţiile aduse de Georgia.
Un purtător de cuvânt pe probleme de politică externă din UE a declarat că ”plasarea unor noi marcaje teritoriale a provocat tensiuni în zonă, cu posibile efecte negative asupra populaţiei locale, asupra existenţei lor şi a libertăţii lor. UE îşi reconfirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional”. Joi, ministrul de Externe al Georgiei, Tamar Beruchaşvili, a denunţat remarcarea teritorială a frontierei cu Osetia de Sud ca fiind ”o extindere a anexării ruse”. În urma acestei mişcări, o parte din conducta petrolieră Baku - Supsa cu o lungime de 1,6 km a rămas în afara teritoriului georgian. Conducta respectivă este operată de compania BP, capacitatea sa de transport fiind de 145.000 de barili pe zi. Ea are o lungime de 883 de kilometri, pornind din Azerbaidjan, trecând apoi prin Georgia şi Turcia.