UE caută soluţii pentru asigurarea independenţei energetice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE caută soluţii pentru asigurarea independenţei energetice

Externe 11 Ianuarie 2007 / 00:00 609 accesări

Livrările de petrol prin oleoducul Drujba ce traversează Belarus au fost reluate miercuri. Operatorul slovac Transpetrol a fost primul care a anunţat că petrolul rusesc a pornit în oleoducul Drujba şi că prima cantitate de petrol a ajuns în Slovacia în jurul orei 18:00. Reluarea livrărilor de petrol a avut loc numai după ce Belarus a anulat taxa de tranzit de 45 de dolari per tonă de petrol la ţitţiul exportat de Rusia spre Europa Centrală şi Occident. Premierul belarus Serghei Sidorski a anunţat că se va deplasa, astăzi, la Moscova unde are prevăzute discuţii cu omologul său rus Mihail Fradkov, pentru punerea la punct a unor măsuri concrete care să deblocheze situaţia economică dintre Rusia şi Belarus. O a doua delegaţie din Belarus, condusă de vicepremierul Andrei Kobiakov, sosise de marţi la Moscova, pentru a negocia condiţiile de tranzitare a petrolului rus, după ce o primă delegaţie condusă de ministrul adjunct al Economiei Vladimir Naidunov ajunsese la Moscova luni seară. Ca răspuns la taxa impusă de Moscova pentru importurile sale de petrol şi pentru dublarea preţului la gaz, Belarus a introdus o taxă de 45 de dolari pe tona de petrol care îi tranzitează teritoriul.

Şi Comisia Europeană a convocat pentru astăzi o şedinţă care să analizeze impactul opririi importurilor de petrol din Rusia prin Belarus şi măsurile ce pot fi luate în cazul unui deficit de produse petroliere. "Este inacceptabil ca furnizorii de energie sau ţările de tranzit să nu îşi informeze partenerii în legătură cu deciziile care pot afecta livrările", a declarat comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs. Grupul pentru probleme legate de petrol, în care sînt reprezentate toate statele membre ale Uniunii Europene, are rolul de a lua măsuri în cazul problemelor apărute în alimentarea cu petrol şi produse petroliere.

Reuniunea este dedicată consultărilor pentru asigurarea coordonării, în cazul utilizării de petrol din stocurile de urgenţă ale Uniunii, precum şi măsurilor necesare în situaţia actuală. Deşi stocurile de petrol disponibile şi mecanismele de coordonare garantează aprovizionarea fără probleme a consumatorilor din Uniunea Europeană, situaţia apărută în urma conflictului dintre Rusia şi Belarus este luată foarte în serios. De altfel, institutuţia europeană s-a aflat în contact permanent cu autorităţile ruse şi belaruse, pentru a monitoriza situaţia. Potrivit Comisiei, necesitatea ca Uniunea Europeană să recurgă la stocurile de urgenţă ar fi generat costuri care nu sînt neglijabile şi ar fi avut un efect negativ asupra imaginii Rusiei şi Belarusului, ca parteneri ai Uniunii în domeniul energetic.

Mai mult, evenimentele recente confirmă încă o dată că Europa trebuie să acţioneze pentru a limita vulnerabilitatea externă faţă de importurile de hidrocarburi şi a-şi îmbunătăţi securitatea energetică. Acesta este unul din principalele obiective, alături de combaterea modificărilor climatice şi promovarea dezvoltării şi creării de locuri de muncă în cadrul viitorului Raport asupra Strategiei Energetice, ce va sublinia elementele unei noi Politici Energetice Europene. Circa 30% din importurile de petrol ale Uniunii provin din Rusia, iar peste 50% din cantitatea totală tranzitează Belarus. Problemele nerezolvate dintre Rusia şi Belarus au perturbat activităţile de rafinare din Germania, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia, iar rafinăriile ce foloseau petrol livrat prin intermediul oleoductului Drujba au trecut la utilizarea stocurilor operationale. Planul pe care Comisia Europeană îl face public prevede o serie de măsuri care să reducă consumul de combustibili şi a nivelului poluării din statele membre. Propunerile, printre care se numără liberalizarea deplină a sectorului energetic, trebuie să fie acceptate de toate statele membre.

Totdată, preţul petrolului a coborît miercuri cu 1,8%, sub 55 dolari pe baril, ca urmare a temperaturilor ridicate din Statele Unite şi a reducerii interesului fondurilor de investiţii pentru plasamente pe piaţa de profil. Vînzările de petrol s-au intensificat şi după ce Belarusul a anunţat că a ajuns la un compromis cu Rusia, ceea ce va permite reluarea livrărilor de petrol către Europa prin intermediul conductei Drujba.



12